Keskeny villamost vettek széles sínre

Munkatársunktól
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenötmillió forintot költött el két évvel ezelőtt a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) egy olyan villamosra 2009-ben, amelyet nem tud használni, mert majdnem fél méterrel keskenyebb a nyomtávja, mint a szegedi villamosok pályájának – derül ki az önkormányzat vizsgálóbizottságának jelentéséből. Az elmúlt nyolc év ügyeit vizsgáló átvilágítóbizottság elnöke, Gyimesi László (Fidesz) lapunk kérdésére közölte: a járművet a németországi Cottbusból vásárolta az SZKT, onnan, ahol a szegedi 1435 milliméter helyett ezer milliméter a nyomtáv. A cég ráadásul az üzleti beszámolóban csupán negyvenmillió forintot könyvelt el, a tényleges vételár a szerződések áttekintésekor derült ki. Ennek oka Gyimesi László szerint az volt, hogy a szabály szerint ötvenmillió forint elköltése felett tulajdonosi jóváhagyás kell a beszerzésekhez. A bizottsági elnök tudatta, 100-150 millió forint kellene ahhoz, hogy a szerelvényt Szegeden is használhatóvá tegyék.
A vizsgálatból kiderül az is, az SZKT az elmúlt időszakban – amikor a szocialista Botka László vezette baloldali többségű közgyűlés irányította Szegedet – az SZKT sorozatosan megszegte a közbeszerzési törvény rendelkezéseit. A közbeszerzéseket ugyanis szabálytalanul részekre bontották.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy: az SZKT körülbelül 155 millió forintot használt el egy villamos megépítésére, amely jelenleg negyvenszázalékos készültségben áll a remízben. A befejezéshez további 145 millió forint kellene. Az átvilágítók szerint ez azért volt felesleges költés, mert a Szegeden jelenleg zajló villamosprojekt részében ezt az összeget önrészként felhasználva két vadonatúj, gyári garanciás, alacsony padlós szerelvényt vásárolhatott volna a város. Gyimesi közölte: mivel a fentiek felvetik a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.