Készültség Chilében

Hírösszefoglaló
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A chilei Lago Ranco régió felé viszi az északnyugati szél azt a sűrű hamuoszlopot, amely az Andokban lévő Puyehue vulkán kráteréből tört fel szombaton. A tíz kilométer magas és öt kilométer széles hamufelhőt Argentínáig fújta a szél, ott egy ötvenezer embert ellátó üdülőhely repülőterét le is kellett zárni, és a térségben szükségállapotot rendeltek el – adta hírül az AFP. Ha a megváltozott irányú szél a Ranco-tó térségébe fújja vissza a füstfelhőt, akkor az alászálló hamu megkárosíthatja a helyi gazdákat és a helybélieket is veszélyezteti – mondta Santiago Rosas, a régió polgármestere. A helyi hatóságok védőmaszkokat és szemcseppeket osztottak a térségben élő embereknek, több szabadtéri programot lefújtak. Háromezer-ötszáz környékbelit ki kellett telepíteni otthonából, személyi sérülésről nem érkezett hír.
A chilei fővárostól, Santiagótól 950 kilométerre délre fekvő Puyehue vulkán fél évszázados szunnyadás után lépett ismét működésbe. A tűzhányó 1960-ban egy, a Richter-skála szerint 9,5-es földrengés után tört ki, hatezer ember életét kioltva. Chile területén körülbelül háromezer vulkán található, amelyek közül nyolcvanat tartanak számon aktívként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.