Kevesebben költekeznének kölcsönből

Hírösszefoglaló
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megváltoztatta a pénzügyi válság a magyarok véleményét a hitelekről, jelzi ezt, hogy kevesebben vásárolnának kölcsönből, mint korábban, s kisebb arányban tervezik, hogy megtakarításaikat vásárlással felélik – derül ki a GfK-csoport felméréséből. Bár a banki hitelezés drasztikusan visszaesett a 2008-as pénzügyi válság hatására Magyarországon is, a hitelesek aránya nem csökkent az utóbbi három évben, sőt a régió országai közül a legmagasabb szinten áll – tudatta a távirati iroda. Nálunk a hitellel rendelkezők aránya 27, Horvátországban 26, a harmadik helyet elfoglaló Romániában pedig 24 százalék.
A GfK hitelfelvételi hajlandóságot tudakoló kérdésére a válság előtti csaknem 10 százalékhoz képest most csak minden ötvenedik magyar válaszolt igennel – 70 százalékuk soha nem venne fel kölcsönt –, s a félretett pénz vásárlással történő felélését is kevesebben tervezik. Ennek ellenére a megtakarítók arányának emelkedése átmenetinek bizonyult, s a 2009-es csúcs után folyamatos csökkenéssel 18 százalékos mélypontot ért el. Ugyanakkor a megkérdezettek 94 százaléka fontosnak tartja, hogy tartalékoljon időskorára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.