Ki tudja elkerülni a téli álmot?

Pálinger Katalin még otthon elárulta, akkor sem aludna nyugodtan a héten a szombati győri visszavágó előtt, ha csapatunk nyolc góllal nyerné idegenben a Németország–Magyarország női kézilabda-világbajnoki selejtező első felvonását. Hogy a tegnapi balingeni 26-24-es hazai siker után milyen lesz az álma, azt könnyedén megtippelhetjük, de az aktuális feladat nem is az, hogy játékosaink kipihenjék magukat, hanem az, hogy jussanak ki a brazíliai vb-re.

Ballai Attila
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ésszerű indokot senki nem tudott felhozni amellett, a németek miért éppen Balingenbe, e Baden-Württemberg tartomány női kézilabda iránt majdnem érintetlen kisvárosába rejtették a tegnapi kvalifikációs meccset, de ez legyen az ő bajuk. Mindenesetre amikor a hazai csapat szűk egy órával a kezdés előtt kifutott melegíteni, harsány Hungária, Hungária! csataüvöltés fogadta, Grit Jurack félreérthetetlen grimasszal jelezte is a véleményét. A vendégdrukkerek hangerőben és dekorációban is fölénybe kerültek, odaát csupán egyetlen felirat díszelgett – Ott akarunk lenni a vb-n –, de az a germán célszerűség és pragmatizmus szép példája volt.
Eme erények azonban az Eb-13. válogatottat a közelmúltban nem jellemezték. A tegnap Jurack nélkül kezdett alakulat németes eltökéltséggel és szerencsénkre szellemességgel harcolt, amiben az első pillanattól bíztunk, az lassan nyilvánvalóvá vált: a mieinken múlik a mérkőzés végkimenetele. Együttesünk támadásban főleg Tomori betöréseire épített, azok a fórumozók és félhivatalos ítészek, akik tavaly decemberben kerékbe törték volna, most bizonyára végigcsuklották az első félidőt. Amelyben csapatunk egy-két gólos hátrányát a 25. percre, 9-8-nál fordította először előnynyé, majd Bulath bombájával 12-11-nél kezdődött a szünet. Úgy, hogy egy ideig Pálingernek nemcsak a bravúrjai, de a papírforma védései is hiányoztak, valamint Görbicz és Vérten is csak epizódokra szállt be.
A balingeni publikumot az első harminc perc okán semmiképpen nem neveznénk nagyérdeműnek, de a férfiszakágért rajongó helyiek lassan azért felfogták, hogy itt is a vb- és az olimpiai részvétel a tét, és a pályán lévőkkel kölcsönösen rendesen bepörgették egymást. Vissza is vették a vezetést, Vérten góljainak köszönhettük, hogy nem léptek meg jobban. Mert egyébként hektikus küzdelem zajlott, a magyarok olykor feleslegesen rohantak, kapkodtak, mintha a sorsuk elébe akartak volna menni. A 46. percben először nőtt háromgólosra a differencia – 20-17 oda –, de onnan már ismét csökkent, és miközben a házigazdák végigfetrengték a hajrát, ők arattak pontozásos, 26-24-es győzelmet.
Pálinger Katalin, utalva korábbi nyilatkozatára, kijelentette: „Ahogyan vártam, ez még nem a nyugodt álmok hete lesz. De ráérünk majd szombattól jól aludni.” Ebben bízik Mátéfi Eszter szövetségi kapitány is: „Az alapcélunkat elértük, a továbbjutás Győrben dől el. És ennél is fontosabb, hogy úgy érzem, a saját kezünkben van a döntés.”
Nem is szabadna kiadni már onnan, hiszen decemberben Brazíliában vb és tomboló nyár lesz. Magyarországon vagy Németországban ellenben dermesztő tél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.