Kiadták Mladicsot Hágának

Belgrádból Hágába szállították tegnap délután Ratko Mladicsot. A scheveningeni fogda 37. lakója kedden elfoglalhatta celláját, s miután elvégezték az orvosi vizsgálatot, néhány napon belül megjelenik a nemzetközi törvényszék tárgyalótermében.

Sebestyén Imre
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozó gazdák. A fél Vajdaságot megbénították az útlezárásokkal tiltakozó szerbiai gazdák. Vannak olyan városok, amelyeket teljesen elzártak a külvilágtól. Belgrádba azonban nem engedte be a traktorokkal felvonuló gazdákat a nagy erőkkel kivonuló rendőrség. A földművesek az ellen a bejelentett intézkedés ellen háborognak, hogy jövőre már nem száz, hanem csak tíz hektárra jár a hektáronkénti 14 ezer dináros (140 euró) állami támogatás. (S. I.)


Belgrádban igen szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a bíróság fogdájából a repülőtérre a csütörtökön Lázárföldön elfogott vádlottat. Lezárták a forgalmat a repülőtérre vezető autópályán, s a fontosabb pontokon jelentős rendőri erőket vontak össze. Féltucatnyi páncélozott terepjáróból álló menetoszlop vitte a háborús bűncselekményekkel vádolt boszniai szerb parancsnokot a légikikötőbe, hogy onnan Hágába szállítsák. Később még egy menetoszlop érkezett, nem lehetett pontosan tudni, hogy melyikben volt a 69 éves vádlott. Repülőgépe fél hat előtt néhány perccel szállt fel Belgrádból Hollandia felé.
A nap folyamán a bírói testület megerősítette, hogy Mladicsék fellebbezése a kiadatás ellen alaptalan, s minden feltétel megvan Mladics Hágába szállításához. Ezzel a kiadatási határozat jogerőssé vált, miután azt Sznezsana Malovics igazságügy-miniszter is azonnal ellenjegyezte.

*

A Mladics család ügyvédje továbbra is azt erősíti, hogy védence nincs olyan állapotban, hogy bírái elé álljon. Állítása szerint kérdéses, Mladics megéri-e a per végét, az ítélet kimondását. Az orvos szakértők nem osztják ezt a véleményt.
A délszláv térségben továbbra is az első számú téma Mladics kézre kerítése. Az igen jól értesült horvát lapok azt állítják, hogy a letartóztatást hosszú tárgyalások előzték meg. Nem rendőrségi nyomozás, hanem egy teljes évig tartó diplomáciai egyeztetés eredménye Mladics elfogása – írja a Vecernji list zágrábi napilap, amely szerint pontosan meghatározták a vádlott átadásának feltételeit. A meg nem nevezett diplomáciai források szerint az egyezkedésben részt vettek a franciák, a britek és a németek is. A lapok azt is tudni vélik, hogy tavalyelőtt még a szerb hatóságok tudták hol van Mladics, ám később az orosz hírszerzéstől kértek segítséget, mert úgy vélték, hogy többet tud Mladics hollétéről, mint Belgrád. A letartóztatás végül megjátszott volt csupán. A Mladics-ügy mindenképpen hatással lesz Vojiszlav Seselj perére, de még inkább a Szolobodan Miloseviccsel kapcsolatos adatok megismerésére. Az orosz Kommerszant szerint ugyanis Mladicsnak nincs érdekében védeni a Hágában elhunyt Milosevicset, aki annak idején ellene vallott, s őt tette felelőssé mind Srebrenicáért, mind Szarajevó ostromáért.
Mladics egyébként tegnap biztonságiak kíséretében látogatást tett lánya sírjánál a topcsideri temetőben. Soha sem fogadta el a feltételezést, hogy Ana Mladics miatta lett öngyilkos. A tábornok szolgálati fegyverével lőtte főbe magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.