Kínai bevásárlás a világban

Kína feltartóztathatatlanul terjeszkedik a nagyvilágban, s ez aggodalommal tölt el némely uniós tagállamot.

Szabó Anna
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távol-keleti éllovas a következő másfél évtizedben ezermilliárd dolláros nagyságrendben szeretne tulajdonrészt szerezni a globális nagyvállalatokban, ami azért is ellenérzéseket vált ki, mert a befektetési célpontként kiszemelt országokban – például Olaszországban, Franciaországban és Németországban – a technológiai titkok kiszivárgásától tartanak. Az európai terjeszkedést megkönnyíti, hogy az unióban jóval szabadabban vásárolhatnak résztulajdont, mint például az Egyesült Államokban, ahol a Külföldi Beruházások Bizottsága megvétózhat egyes ügyleteket; a kínaiak figyelme épp ezért fordult Európa felé. A Wall Street Journal összeállítása szerint a legjelentősebb felvásárlások az autóiparban (Volvo), az alumíniumiparban (Rio Tinto) és a pénzügyi szektorban (Barclay’s Bank) történtek, de a tőkebeáramlás java csak most várható.

Részletek a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.