Koltay Gábor távozik, a kabaré marad

Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester, a Kabaré24 hét eleji társulati ülése után pedig olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a pesti kabaré teret veszít, a hasznosítási pályázatból azonban kiderül, erről nincs szó.

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap Tarlós István főpolgármester azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort, a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből. A kulturális ügyekért felelős helyettes főpolgármester, Csomós Miklós úgy nyilatkozott, a városvezetés bizalma megrendült a megbízott ügyvezető igazgatóban. A főváros június 17-i határidővel írt ki igazgatói pályázatot a jelenleg 120 millió forint hiánnyal küzdő teátrum vezetésére, Koltay június 7-én a tv2 Tények című műsorának adott interjúban jelezte, e pályázaton indulni kíván.
Mint ismert, Méhes László 2010 júliusában vette át a teátrum vezetését Léner Pétertől, novemberben a könyvvizsgálat 272 millió forintos túlköltekezésre derített fényt. Méhes a fővárosi fenntartóval konfliktusba került idő előtt megkötött szerződések miatt – többek között amiatt is, hogy Léner Pétert öt évre 30 millió forintért szerződtette. Miután egy ideig a színház jövője is kérdésessé vált, Méhes idén februárban lemondott. A tegnap leváltott ügyvezető, Koltay Gábor egyébként a kifogásolt szerződést felbontotta Léner Péterrel, ám elődeinek a következő évadokra biztosított lehetőséget a rendezésre, tekintettel arra, hogy az általuk instruált előadások telt házasak.
Bár a Kabaré24 a hét végén elbúcsúzott a közönségtől, a távozó vezető, Verebes István hét eleji utolsó társulati ülése után olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a pesti kabaré teret veszít, a főváros hasznosítási pályázatából kiderül, erről nincs szó. A pályázatoknak kötelezően tartalmazniuk kell négyéves kulturális, művészeti programot, kiemelt figyelemmel a pesti kabaré hagyományainak fenntartására, elképzeléseket a Mikroszkóp Színpad Kft.-vel munkaviszonyban állók foglalkoztatására. A főváros december 31-ig több mint 7 millió forint támogatást biztosít a színház leendő bérlőjének.

Segélykiáltás Egerért. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) összefogásra szólította fel a színházakat, hogy segítsék a kilátástalan helyzetbe került egri Gárdonyi Géza Színházat, amelynek felhalmozott adósságállománya miatt nincs költségvetése a következő évadra, s így a színház munkatársainak fizetése is veszélybe kerülhet. Az MTT félmillió forintot ajánlott fel saját költségvetéséből az egri teátrumnak. A felajánlásokat az info@
magyarteatrum.hu címre várják. Az MTT felszólította a kulturális tárcát is, hogy legalább ötmillió forint gyorssegéllyel segítse ki a majdnem negyedszázada működő színházat. (M. S.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.