Konzultáció: bírál az ombudsman

A szociális konzultáció kérdőívei nem biztosítják a válaszadók személyes adatainak védelmét, ezért ezeket az információkat törölni kell – jelentette ki Jóri András adatvédelmi biztos. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő válaszul azt közölte, hogy az ombudsman megállapításai mögött személyes motivációk állnak.

Bodacz Balázs
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció részében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos. Az ombudsman közleményében az áll, hogy a kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, lehetőséget ad annak nyilvántartására, hogy ki nem küldte vissza a dokumentumot. Az ombudsman szerint egy ilyen adatállomány léte önmagában is törvénysértő lenne. Jóri András úgy véli, a konzultációs levelek értékelése során akár részletes, például lakóhelyre, életkorra, vélelmezett pártállásra kiterjedő profil is kialakítható volna, mindez viszont jogszerűtlen. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az ombudsman állásfoglalására válaszolva elmondta: a szociális konzultáció megkezdése előtt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kollégái három személyes egyeztetést is folytattak az ombudsmannal és munkatársaival; kifogás azonban egyszer sem hangzott el a személyes adatok védelmével kapcsolatban. Ráadásul éppen az adatvédelmi biztos hivatala volt az, amely a konzultáció kezdete előtt személyes adatok kezelőjeként vette nyilvántartásba a KEK KH-t.
– Ezek után sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően. Mi ennek tudjuk be ezt a levelet – tette hozzá a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.