Korlátozott betegszállítás

A jövőben nem visznek haza mindenkit a betegszállítók ügyeleti időben. Elsősorban a sürgősségi betegellátást végző kórházakban okoz majd jelentős fennakadást az a minisztériumi rendelet, amely júliustól megszünteti a hétvégi betegszállítás finanszírozását – vélekednek a szocialisták.

Munkatársunktól
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jogszabály-módosítás következtében változik az ügyeleti időben, azaz hétköznap este 10 és reggel 6 óra között, valamint ünnep- és munkaszüneti napokon történő betegszállítás. Az új szabályozás szerint ilyenkor csak azon betegek hazaszállítása rendelhető el, akik ügyeleti időben végzett vizsgálatra, meghatározott időben végzendő kúraszerű kezelésre (például művesekezelésre), vagy 24 órán át üzemelő diagnosztikai vizsgálatra (például CT-re, MRI-re) lettek beszállítva, vagy akik sürgősségi ellátásra kerültek.
Az orvosok úgy értelmezik a változást, hogy a betegszállítók nem viszik el például azokat, akiket mondjuk „telt ház” esetén a traumatológiáról átszállítanának egy másik telephely vagy intézmény belgyógyászatára, hogy a traumára új betegeket vehessenek fel. Az ügyben tegnap sajtótájékoztatót tartott Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának MSZP-s alelnöke. Mint mondta: az intézkedés nem lett végiggondolva. Az új rendelkezés szerinte azért okozhat problémát a sürgősségi betegellátást végző egészségügyi intézményeknél, mert nem tudják hazaküldeni azokat a betegeket, akik már nem szorulnak sürgősségi vagy kórházi ellátásra, a helyhiány miatt pedig új betegeket nem tudnak felvenni. Hozzátette azt is, hogy bár a rendelet július 1-jén lép hatályba, ugyanakkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár arról tájékoztatta az intézményeket, hogy már június 1-jét követően sem finanszírozzák ezt a tevékenységet. Ismert, a magán betegszállítók irányítása és felügyelete viszszakerült az Országos Mentőszolgálathoz.

Véradók Világnapja. A Magyar Vöröskereszt véradással és különböző programokkal ünnepli ma a véradók világnapját. Több megye is szervez a világnapi rendezvényekkel egybekötött véradást, ahol különféle programokkal, műsorokkal, vagy sör-virsli menüvel kibővített retrovéradással várják a szervezők a segíteni szándékozó donorokat. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.