Kormánypárti jelölések az AB-be

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja tegnap támogatásáról biztosította azokat az alkotmánybíró-jelölteket, akik-re korábban Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tett javaslatot. A lista gyakorlatilag megegyezik a nem hivatalos névsorral. Az Alkotmánybíróság elnökének személyéről egyelőre nincs döntés, de úgy tudjuk, hogy a testületet továbbra is Paczolay Péter vezetheti majd.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár és Szalay Péter ügyvéd, alkotmányjogi szakértő a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje. A KDNP pedig Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet, nemzetközi magánjogászt jelöli a testület tagjává – közölte Lázár János a kormánypárti frakció tegnapi ülése után. Lázár azt is elmondta, hogy az alkotmánybíró-jelölteket a jövő héten hallgatják meg, és két héten belül szavazhat róluk a parlament. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: a jelöltek kiválasztásánál fontos szempont volt a gyakorlati tapasztalat. Az MSZP részt vesz az alkotmánybírók jelölésében, de csak később, az általuk támogatott szakemberekkel történő egyeztetés után nevezi meg jelöltjeit. Ipkovich György, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja újságíróknak azt mondta: döntésükkel „lehetőséget akarnak adni” a kormánypártoknak arra, hogy ezúttal ne csak saját jelöltjeiket válasszák alkotmánybíróvá.
A Ház múlt heti döntése értelmében szeptember elsejétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az AB-nek. A fideszes törvénymódosítás alapján a Ház a testület új tagjait július 31-ig választja meg, valamint eddig a határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt is választania kell. Utóbbi személyével kapcsolatban – Lázár tegnapi szavai szerint – Orbán Viktor nem tett javaslatot. A frakcióvezetője ugyanakkor úgy fogalmazott: ha a miniszterelnök Paczolay Péternek, a testület jelenlegi vezetőjének újbóli megválasztását kezdeményezi, ő támogatni fogja.
Az Országgyűlés tegnap módosította az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló parlamenti határozatot is, így a jövőben a parlament választhatja meg a tizenöt tagúra bővülő testület elnökét. Szavazni azokról a jelöltekről tud majd a parlament, akik a tizenöt tagú testületben – amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s – legalább nyolc igen szavazatot kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.