Kozák-veszedelem női kajakban

Kozák Danuta és a Csipes-csapat átütő sikerét hozta a szétlövésekkel együtt csütörtöktől egészen tegnapig tartott második kajak-kenu Eb- és vb-válogató Szegeden. A Honvéd versenyzője kétszáz és ötszáz méteren is megnyerte az egyest és a kettest is, ráadásképpen pedig tegnap a sprinttávon Paksy Tímea ellen ismét diadalmaskodott. Ahol ő nem indult, ott a társai taroltak, a honvédos lányok valamennyi futamgyőzelmet besöpörték.

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötkarikás szemmel. A magyar Eb- és vb-indulók az olimpiai versenyszámokban. Férfiak, K–1 1000 m: Dombári Bence; K–2 1000: Dombi Rudolf, Kökény Roland; K–4 1000: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely; K–1 200: Molnár Péter; K–2 200: Sík Márton, Beé István. Kenu, C–1 1000: Vajda Attila; C–2 1000: Széles Gábor, Nagy Péter; C–1 200: Bozsik Attila. Nők, K–1 500: Kozák Danuta; K–2 500: Kovács Katalin, Csipes Tamara; K–4 500: Szabó Gabriella, Kozák, Benedek Dalma, Kárász Anna, K–1 200: Kozák.


Kozák Danuta remeklése persze nem váratlan, hiszen párosban és négyesben az olimpiai ötszáz méteren háromszoros világ-, egyesben pedig Európa-bajnok. Legfeljebb az meglepő, hogy immár kétszáz méteren is számolni kell vele – miközben az ezer métert elhagyja. Pedig világversenyen az első aranyérmét még a leghosszabb távon szerezte a 2007-es Eb-n. „Az ezer méter nem az én világom. Bár sprinternek sem tartom magam, most már kezdem megtapasztalni e táv szépségeit” – összegzett az érdeklődésünkkor.
Kozák a bőség zavarával küzd. Ötszázon az egyes és a kettes a két futam közötti idő rövidsége okán összeférhetetlen, ezért az utóbbit kénytelen kihagyni, a négyesben természetesen ott a helye, kétszázon viszont belefér a duplázás, ott Kovács Katalinnal áll majd rajthoz az Eb-n és a vb-n. Kovács idén páros specialista lesz, hiszen ötszázon a Szabó, Kozák duót helyettesítendő ő és Csipes Tamara képviseli a magyar színeket, ezren pedig a harmadik klubtárssal, Szabó Gabriellával alkot egységet. Amikor megkérdeztük Csipes Ferencet, tanítványai minek köszönhetően taroltak a válogatón, röviden ennyit mondott: „Talán, mert jó az edzőjük.”
A hölgyeknél egy fontos kérdés maradt nyitva: kik üljenek az ötszázas négyesbe? Elméletileg ebből a párosban versenyző Kovács és Csipes kimarad, Szabó, Kozák és a szólóban második Benedek helye viszont biztos; a negyedik ember elvileg nem lehet más, mint az egyéniben ötödik Kárász Anna. Storcz Botond szövetségi kapitány e kérdésben is ma dönt.
A férfiakra áttérve Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos becsületére legyen mondva, az után, hogy csütörtökön – Kucsera Gáborral és Boros Gergellyel kiegészülve – megnyerték a kajak négyesek versenyét, szombaton párosban is rajthoz álltak. Szemben például Kucserával, aki idén eddig egyetlen futamon indult: a csütörtöki K–4 1000-en. Ami a Peking után hangoztatott elv – meggyőző egyes vagy páros teljesítmény nélkül nem lehet bekerülni a négyesbe – kicsúfolása. Kammererék, csakúgy, mint az első erőpróbán, ismét, ezúttal ráadásul jelentős különbséggel, több mint egy másodperccel, kikaptak a Dombi Rudolf, Kökény Roland duótól. „Jó párosunk van Ákossal, de van nálunk egy még jobb” – ismerte el sportszerűen a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer a befutó után. A nemzetközi élmezőnyben eltöltött immár másfél évtized tapasztalata segített megoldást találni rá, miként lehet e szorult helyzetből is sérelem nélkül kikecmeregni.
„Érmet szeretnék szerezni az idei világversenyeken, jövőre pedig legelöl végezni az olimpián” – szögezte le a rivális egységből magabiztosan Kökény Roland. Dombi Rudolf pedig – aki az első válogatón egyesben is diadalmaskodott – azon melegében bejelentette, nem áll rajthoz a szétlövésen. Mindenki megtalálta tehát a számítását, s készülhet a maga feladatára. Bár óhatatlanul felmerül, a Dombi, Kökény, Kucsera, Boros összetételű kvartettet is illett volna kipróbálni, hiszen elsősorban mindenki a négyesbe szeretett volna beülni. Szokni kell, hogy férfi kajakban a kétszáz egyes és kettes is olimpiai szám. Tegnap mindkettőben szétlövés történt. Egyéniben Molnár Péter Dudás Miklóst, párosban Sík Márton és Beé István Horváth Bencét és Szomolányi Mátét győzte le. Beé tehát 39 évesen is elnyűhetetlen, tavaly Dombival volt, idén pedig Síkkal a legjobb a hazai vizeken.
Férfi kenu kettesben is csak a harmadik verseny döntött – az elsőn nyertes Széles Gábor és Nagy Péter javára. Ami meglepő, mert szombaton csak negyedikek lettek, s két nap alatt ritkán változnak az erőviszonyok.
A magyar kajak-kenusok nem kapnak pihenőt a válogató után, hiszen e hét végén Belgrádban már Eb-n kell helytállniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.