Közel a távoli Anzsihoz

Május közepén az orosz sajtóban került napvilágra a hír, miszerint az Anzsi Mahacskala leigazolná Dzsudzsák Balázst a PSV Eindhoventől, és a tárgyalások tényét akkor a labdarúgó  menedzsmentje is megerősítette. Tegnap felgyorsultak az események, s Dzsudzsák ma aláírhat a dagesztáni klubhoz.

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden éjjel, nem sokkal azután, hogy lefújták a San Marino–Magyarország Eb-selejtezőt, az interneten orosz portálok már közölték, hogy az Anzsi Mahacskala megállapodott Dzsudzsák Balázzsal, s ha a játékos szerdán Olaszországban átmegy az orvosi vizsgálaton, akkor aláír a dagesztáni klubhoz. Vörösbaranyi József, a 37-szeres válogatott szélső menedzsere délelőtt nem kívánta megerősíteni a hír, azt azonban sokat sejtetően elárulta, hogy védence éppen Olaszországban vesz részt orvosi vizsgálaton… „Az Anzsi már hivatalosan is jelezte, hogy tárgyal Dzsudzsákkal, a dolgok komolyra fordultak” – nyilatkozta egy időben Marcel Brandsot, a PSV sportigazgatója. S így arról is tudomást szerezhettünk, hogy az eindhoveni egyesület már megállapodott az oroszokkal, hiszen az ilyenkor szokásos menetrend szerint előbb a kluboknak kell egymással dűlőre jutniuk.
Május 18-án elsőként a Szport Ekszpressz közölte, hogy az Anzsi Mahacskala leigazolná Dzsudzsák Balázst, ezt a magyar játékos menedzsmentje is azonnal megerősítette, és Vörösbaranyi akkori nyilatkozataiból nem úgy tűnt, hogy elzárkóznának a megkereséstől. Holott nem kell hosszasan ragozni, ez esetben szakmailag milyen nagy visszalépés a mahacskalaiakhoz igazolni. Az Anzsi tulajdonosa, a Forbes magazin listáján 5,5 milliárd dolláros vagyonnal szereplő (ezzel a világ 136. leggazdagabb embere), 45 éves Szulejman Kerimov meg nem erősített hírek szerint 10-12 millió eurót fizet a PSV-nek Dzsudzsákért, s nyilván a játékos – aki ma írja alá a szerződését – is nagyon jól jár, mert különben miért menne Dagesztánba?!
Így viszont, ki kell mondani, 24 és fél évesen derékba töri a pályafutását, aligha lesz visszaút számára európai élcsapathoz. Friss történet, hogy Huszti Szabolcsnak sem jött be szakmailag a Zenit Szentpétervárhoz igazolni – az anyagi vonzat itt is más lapra tartozik –; de annak idején Détári Lajos is jóval többre vihette volna, ha a Bundesligából fénykorában nem az Olympiakosz Pireuszhoz kerül. Azt persze nem zárjuk ki, hogy Dzsudzsák szintúgy a helyi szurkolók nagy kedvence lesz, és harminc év múlva is szívesen látják vendégként a mahacskalai stadionban…
Az orosz élvonalban tavaly csak 11. helyen zárt, 1991-ben alapított Anzsi a javában zajló idei bajnokságban tizenegy forduló után a negyedik a CSZKA Moszkva, a Zenit és a Dinamo Moszkva mögött, de mind a négy csapatnak tizenkilenc pontja van. A konkurencia azonban nagyon nagy, legyen elég csak még a Rubin Kazanyt említeni. Mahacskalában vezet le 38 évesen a világbajnok Roberto Carlos, a keretben akad további három brazil játékos (Diego Tardelli a PSV-ben is játszott, még Dzsudzsák érkezése előtt, majd hazájában a Flamengóban és az Atlético Mineiróban), miként marokkói (Mbark Boussoufa 25-szörös válogatott, 2011-ig Juhász Roland csapattársa volt az Anderlechtben), kameruni, szenegáli, nigériai, ukrán, üzbég, lett, grúz és cseh légiós is. Annak viszont aligha örülhetünk szívből, hogy ebbe a sorba kerül a magyar labdarúgás jelenleg legértékesebb, hírek szerint Angliából is csábított játékosának a neve is. Premjer Liga és Premier – alig szembetűnő, mégis mekkora különbség…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.