Közmunkában épülnek házak a hiteleseknek

Munkatársunktól
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami földterületeken, közmunka igénybevételével épülhetnek azok a házak, amelyeket a bedőlt hitelesek bérelhetnek majd – mondta Orbán Viktor a Blikknek. A miniszterelnök kiemelte: ily módon elkerülhető lesz az ingatlanspekuláció, a beruházás költségeit pedig jelentősen csökkenteni lehet. A könynyűszerkezetes, amerikai típusú házak nem lesznek egyforma méretűek: a házaspárok 40, akik egy gyermeket nevelnek 50, a kétgyermekesek 60, a háromgyermekesek pedig 80 négyzetméteres házakba költözhetnek. A telkek akkorák lesznek, hogy lehetőség nyílik majd veteményest is kialakítani, így a családok megélhetése könnyebbé válhat. Hozzátette: a közeljövőben megtörténik a Budapest környéki építési területek kijelölése.
Az interjúban Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a devizahitelesek 180 forinton rögzített svájcifrank-árfolyama „nagyon hamar életbe fog lépni”. A kilakoltatásokkal kapcsolatban kiemelte, azok először csak a 30 millió forint fölötti ingatlanok esetében és 20 milliónál nagyobb hitelnél történhetnek.
Arra a felvetésre, hogy a korkedvezményes nyugdíjak reformjában érintettek úgy érzik, a szerzett jog elvétele igazságtalan, a miniszterelnök úgy reagált: „a kiindulópont nem változott. Először is Magyarország az összeomlás szélén volt egy évvel ezelőtt, és még mindig gazdasági vészhelyzetben van. Ilyen időszakban én a szerzett jog kifejezést nem használnám, ugyanis ma senki sincs olyan helyzetben Magyarországon, hogy ne változtasson azon az életen, ahogyan eddig élt”. Kiemelte: a rendvédelmisektől munkát kér. A képviselői költségtérítésekre vonatkozó kérdésre válaszolva azt emelte ki, hogy tervei szerint 2012. január 1-jére Magyarország átlátható ország lesz.
A lapnak a lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban azt mondta: a kabinet tagjaival eltérő megállapodásokat kötött, „voltak, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet”. – Ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.