Közpénzt spórolnának

Bodacz Balázs
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó kormányzás előmozdítása – az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke így jellemezte az általa vezetett szervezet küldetését. Domokos László az Országgyűlésben szólalt fel, ahol az ÁSZ 2010-es működéséről szóló beszámoló vitája zajlott. Kiemelte: az ÁSZ célja, hogy ellenőrzéseivel közpénzt takarítson meg. Üdvözölte, hogy a sarkalatos törvények sorában elsőként a számvevőszékről szóló jogszabály létrehozását kezdte meg a parlament. Az ÁSZ munkáját úgy lehetne számszerűsíteni – jelezte –, ha kimutathatóvá válna, mekkora közpénz szabálytalan felhasználását tudja megakadályozni; ehhez viszont szükség van az új számvevőszéki törvényre.
A kormány és a kormánypártok támogatandónak tartják a jelentést. Babák Mihály (Fidesz) szerint az ország nem került volna ilyen nehéz helyzetbe, ha a korábbi kormányok és a T. Ház kellő figyelmet fordít az ÁSZ jelentéseire. Boldvai László (MSZP) is elismerően szólt a beszámolóról. Kiemelte: színvonalas munka, mégsem fogadják el a jelentést. Az MSZP tartózkodni fog, mert kifogásolják, hogy az ÁSZ középtávú stratégiája a beszámoló része, így arról nem tudnak külön véleményt mondani. A Jobbik a dokumentum színvonalát kifogásolta, az LMP pedig több kormánykritikát várt volna a dokumentumtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.