Küzdenek az ügyvédek

Bűncselekmény és bizonyítottság hiányában a bíróság mentse fel Sztojka Ivánt az összes terhére rótt vádpont alól – indítványozták a Cozma-ügy harmadrendű vádlottjának jogi képviselői tegnap a Veszprém Megyei Bíróságon zajló perben.

Velkei Tamás
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alegrosszabb esetben is csak garázdaság róható Sztojka Iván terhére, de a Veszprémi Városi Bíróságon már zajlik ellene büntetőeljárás e tárgyban, ezért a bíróság mentse fel minden vádpont alól – kérték a megyei bíróság tanácsát a harmadrendű vádlott ügyvédei, Keresztúri Mónika és Drescher Ivor. Ismert, hogy a vádhatóság indítványozta: Sztojkát társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, illetve bűnsegédként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérletében a büntetési kategória felső határát, húsz évet elérő fegyházbüntetésre ítéljék.
Az ötórás védőbeszéd során a védők hangoztatták: semmilyen társtettesi alakzat nem terheli védencüket, álláspontjuk szerint társtettesek ugyanis azok, akiknek tudata átfogja egymás tevékenységét. A pszichikai bűnsegéd (aki buzdítja, bátorítja az elkövetőt) tényállást is megkérdőjelezték; védekezésüket a jogászok – ahogy a tárgyalás során mindig – arra alapozták, hogy védencük Marian Cozma életének kioltásakor és a többi sértett bántalmazásakor nem tartózkodott az utcán.
Álláspontjukat számos tanú részletesen elemzett vallomásával próbálták igazolni, illetve más tanúk szavahihetőségét megkérdőjelezni. Az egyik „szavahihető” tanú vallomásából másodpercre pontosan levezették, hogy Sztojka az utcai verekedéskor nem tartózkodott a lokál előtt. Hangoztatták, hogy a harmadrendű vádlott csak Uros Vilovskival akaszkodott össze az utcán, s miután segítséget kérve újra a lokál elé ért, a másodrendű vádlott, Németh Győző már azzal fogadta: „A Csoki szúrt.”
A védők vélekedése, hogy Sztojka és családja lett az ügy vesztese, mert az ő képe jelent meg a legtöbbször a médiában, a közvélemény pedig úgy tartja, hogy ő az, aki megszökött a rendőrség elől, s aki az enyingi maffiából egyedül a vádlottak padján ül.
Keresztúri Mónika szerint ebben nagy szerepe van a Szíven szúrt ország című dokumentumfilm alkotóinak és az abban megszólalóknak, akik pejoratív nyilatkozataikkal, prekoncepciójukkal befolyásolták a nyomozást. Hozzátette: Sztojka szülei mindezek ellenére pénzt, energiát és időt nem kímélve próbálják elérni, hogy fiukat visszakapják.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém román kézilabdázóját 2009. február 8-án ölték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.