Lassan cseng le a könyvhét

Már nem a nagy, közös pályán, de még mindig zajlik a kiadók részéről a könyvhétre megjelent új kiadványok „háztáji” népszerűsítése: hétfőn például L. Simon László Személyes történelem című esszékötetét mutatták be a Magyar Írószövetségben. A könyvhétnek mindenesetre vége, készül a zárómérleg, s bár úgy tűnik, a kisebb kiadóknak lehet panasza a forgalomra, a könyvvásárlási kedv nem lankadt jelentősen, csak a piacon figyelhető meg a szokásos eltolódás a nagyobb kiadók javára.

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek egyik leglátogatottabb rendezvénye volt az idei könyvhét, bár az érdeklődők száma valamivel elmaradt a tavalyitól. A vidéki könyvheti események látogatottsága viszont jelentősnek bizonyult, és Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója arról számolt be, hogy az első ízben megrendezett kolozsvári könyvhét is sikerrel futott. A szintén először megrendezett Könyvek éjszakája és az egyéb kísérőprogramok népszerűek voltak, de Zentai Péter László arra is rámutatott, hogy a könyvszakma szempontjából a látogatószámnál sokkal fontosabb, mennyi könyv fogyott a rendezvényen. A tolongó tömeg látványa csalóka: több kiadó arról számolt be, hogy a vásárlók száma jóval elmaradt az érdeklődőkéhez képest. Bár a statisztikákra még várni kell, úgy tűnik, az idei rendezvénnyel is a nagy kiadók nyernek többet, mint a könyvszakma kisebb halai, akik sok esetben gyér forgalomról számoltak be.
Az előzetes becslések szerint pozitív mérleggel zárhat például az Európa Könyvkiadó. Az ok az lehet, hogy továbbra is nagy az érdeklődés az olyan neves szerzők iránt, mint például Lator László vagy Szabó Magda. Valószínűleg a Magvető Kiadó is nyereséggel zár: új kiadványaik idén is kelendők voltak az olvasók körében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.