Le Pen visszaállítaná az európai határokat

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képtelen az unió megvédeni Európa határait ígérete ellenére, képtelen megakadályozni az illegális bevándorlók térnyerését. Teljesen kiszolgáltatottak vagyunk, mivel egy-egy tagállam saját hatáskörben döntheti el, hogy ki telepedhet le a schengeni övezeten belül, miközben ez az unió egészére kihat – mondta el Marine Le Pen, a Nemzeti Front (FN) vezetője a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában. A francia pártelnök ezért az egyetlen lehetséges megoldásnak azt nevezte, ha újra bevezetnék a határellenőrzést a schengeni szerződés országaiban, ő az elnökválasztási siker esetén ezt tenné. Marine Le Pen annak ellenére bizakodó a jövő évi elnökválasztás előtt, hogy apja, Jean-Marie Le Pen 2002-ben súlyos vereséget szenvedett az utolsó körben Jacques Chiractól, igaz, előzőleg kiütötte a nyeregből a baloldali Lionel Jospint.
Marine Le Pen ugyanakkor könnyen mutathat a népszerűségi felmérésekre, ahol az FN jól szerepel, s a jelenlegi pártelnök és apja között is komoly különbségek vannak. Marine-t jóval kevésbé tartják rasszistának, a párt sokkal inkább középre pozicionálja magát, és nem a politikai paletta széléről próbálja megszerezni a rossz közbiztonság, az egyre növekvő bevándorlás vagy a gazdasági bajok miatt a nagy pártokból kiábrándult franciák voksait. A Rákóczi Péter által készített, tegnap este vetített interjúban Le Pen azt mondta, ahogy Dominique Strauss-Kahn a nőkkel bánik, az szinte orvosi eset, a botrányával kapcsolatban pedig rámutatott, hogy egy ilyen politikus nem jelöltetheti magát elnöknek. Strauss-Kahn lehetett volna a Szocialista Párt elnökjelöltje 2012-ben, hasonló esélyekkel, mint tíz évvel ezelőtt Lionel Jospin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.