Lefelé tartó tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 39,25 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel fejezte be a tegnapi kereskedést. A lefelé tartó mutató megfelelt a nemzetközi hangulatnak.

Munkatársunktól
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellemzően veszteséggel zártak tegnap a nyugat-európai tőzsdeindexek. A legnagyobb tőkeértékű európai részvények FTS– Eurofirst 300-as mutatója például 0,6 százalékos mínusszal végzett. Az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát lefedő mutató a múlt hetet 2,02 százalékkal alacsonyabban fejezte be, mint az előzőt. Ezzel egyvégtében az ötödik veszteséges hetet zárta az index, egyszersmind a legnagyobb visszaesést produkálta két és fél hónapon belül. A tegnapi kereskedést is beárnyékolták a múlt hét végi gyenge amerikai, kínai és euróövezeti adatok. Emellett továbbra is nyomasztja a kedélyeket a görög államadósság-válság. A frankfurti DAX–-30 mutató 0,34 százalékos csökkenéssel, a párizsi CAC–40 pedig 0,70 százalékkal esett.
A negatív hangulat a Budapesti Értéktőzsdére is hatott. A részvénypiac forgalma mindössze hatmilliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak a pénteki záráshoz képest. A nagyon alacsony forgalom, kicsi érdeklődés mellett alig változtak az árfolyamok – összegezte a tegnapi kereskedést az MTI megkeresésére Csáky Attila, az UniCredit Bank Zrt. kereskedési igazgatója. A Mol 55 forinttal, 0,24 százalékkal, 23 355 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 15 forinttal, 0,25 százalékkal, 5990 forintra nőtt, forgalmuk 2,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 545 forintot ért záráskor. A Richter-papírok árfolyama 740 forinttal, 2,11 százalékkal, 34 400 forintra csökkent.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 24,1 millió forintos forgalom mellett 165 forinttal, 0,84 százalékkal, 19 430 forintra gyengült. Az Állami Nyomda közlése szerint a cég részvényesei papíronként 36 forint osztalékot kapnak a tavalyi év után, mivel a társaság saját tulajdonában lévő papírokra eső osztalék is őket illeti. A társaság részvényei egy százalékkal, 801 forinton zártak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.