Levélváltás Alföldi direktori megítéléséről

Pethő Tibor
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedves Pethő úr, nem tudom, hány éves Ön, mennyire ismeri a ’45 utáni kommunista hatalomátvételi időszakot. De a későbbieket bizonyosan. A hatalomátvétel sikerrel úgy valósítható meg, ha kíméletlenül alárendelünk mindent a politikai szempontoknak. Ha nem, nem fog sikerülni a váltás, a közvélemény sem hiszi el a győzelmet.
Ön Alföldi Róberttel kapcsolatban esztétikai kérdésekről beszél.
Alföldi Róbert lehet kisebb vagy nagyobb színész, jobb vagy rosszabb rendező.
De a Nemzeti Színház élén a megdöntött hatalom politikai komisszárja.
Minden egyébre tekintet nélkül meneszteni kell.
Dr. Villányi Ágoston
Budapest

Kedves Villányi Úr!
Nézőpontjával nem értek egyet, több okból sem. Magyarországon ma demokrácia van, szemben az 1945 utáni kommunista hatalomátvétel időszakával. A bolsevikokhoz hasonló módszerek alkalmazása elfogadhatatlan.
Alföldi Róbertet nem tartom politikai komisszárnak akkor sem, ha kinevezését a szocialista kormány működése idején döntötték el. A Nemzeti Színház repertoárja kifejezetten nívós, sajnos abszurd módon leggyakrabban olyanok bírálják, akik egyáltalán nem látogatják az előadásokat. Álláspontjuk így erkölcsileg is megkérdőjelezhető. (Jómagam munkám miatt az „Alföldi-korszak” összes bemutatóját láttam egy kivételtől eltekintve.)
Egy teátrum életében az esztétikai kérdések rovására érvényesülő politikai akarat általában a színvonal tragikus zuhanásához szokott vezetni. Nem véletlen, hogy Blaskó Péter, akit baloldalisággal vádolni éppen nem lehet, szakmai alapon állt ki a direktor mellett. Hadd hívjam fel a figyelmét egy ellenkező politikai előjelű, a korábbi Nemzetihez kapcsolódó példára. A Horn-kormány hivatalba lépése után – az SZDSZ és Fodor Gábor miniszter rendszeresen ismétlődő vegzálásai ellenére is – meghagyták hivatalában a teátrum akkori vezetőjét, Ablonczy Lászlót.
Úgy vélem, a nem szorosan a színjátszáshoz, de a Nemzeti Színházhoz kapcsolódó, részben botrányos hullámveréseket keltő ügyek súlya elenyésző. Eddig mindegyiket sikerült rövid úton lezárni.
Levelét megköszönve: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.