Lezuhant egy német léghajó

Stefan Lázár
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tragikus baleset árnyékolta be Németország egyik legnagyobb méretű szabadtéri rendezvényét, az úgynevezett Hessen-napot. Kigyulladt, lezuhant és elégett egy léghajó. A jármű pilótája életét vesztette, három utasa drámai körülmények között menekült meg. A tartományi régiót kiállításokkal és kulturális bemutatókkal népszerűsítő ünnepségről légi felvételeket készítő fotós és tv-riporterek a Goodyear cég léghajójával – háromórás repülés után – már landolni készültek Reichelsheim repülőterén, amikor bekövetkezett a tragédia. A motorból lángok csaptak ki, amikor a negyvenkét éves pilóta a léghajóval földet ért, de azt nem tudta stabilizálni. Az egytengelyes futómű összetört, az utasfülke levegője ugrásszerűen felforrósodott. A pilóta előbb felkiáltott, hogy szerencsétlenség történt, majd felszólította utasait, ugorjanak ki a gondolából, mintegy 2-3 méteres magasságból. Miután ez megtörtént, a súlycsökkenés hatására a léghajó hirtelen ismét a magasba emelkedett, majd lángra kapott és ijesztő füstcsíkot húzva maga után zuhanni kezdett. A jelenetet végignéző személyek egyike szerint még hallani lehetett a szerencsétlen pilóta halálkiáltását. A roncs végül egy mezőre zuhant száz méterre a repülőtértől.
A szerencsétlenséget túlélő személyekkel szükséghelyzetekre kiképzett lelkészek foglalkoztak. A légi balesetek okait kutató szövetségi hivatal munkatársai megkezdték a helyszín és a roncsok átvizsgálását. A sors iróniája, hogy a Goodyear „Blimp” konstrukciója e léghajófajta biztonságosságát kívánta bemutatni a sajtónak. A „Blimp” széria gyártmányai egyébként nem rendelkeznek belső vázzal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.