Magyar döntős Pekingben

A kínai nyelvben, kultúrában legjobban elmélyedt, az ázsiai országban tanuló külföldiek adtak számot tudásukról a napokban. Honfitársunk, Horváth Levente, a sanghaji egyetem hallgatója a legjobbak között végzett, s augusztusban a pekingi döntőben szerepel.

Csibra Tibor
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejutott a napokban a pekingi döntőbe a „Kínai nyelv sztárja” elnevezésű versenyen a sanghaji egyetemen tanuló Horváth Levente. Az ázsiai ország oktatásügyi minisztériuma és a Konfuciusz Intézet szervezte vetélkedőben a kínai egyetemeken tanuló külföldi hallgatók mérik össze tudásukat, hogy kiderüljön, közülük kik mélyedtek el leginkább a távol-keleti ország nyelvében, kultúrájában. Májusban huszonnégy városban – köztük Pekingben, Sanghajban, Nankingban – rendezték meg az előselejtezőket, a diákok produkcióit, és a zsűri döntéseit közvetítette a kínai központi televíziós csatorna, a CCTV4. A felmérések szerint a külföldi hallgatók vetélkedése az egyik legnépszerűbb műsor az országban.
A pekingi döntőbe jutott Horváth Levente lapunknak elmondta, hogy a selejtezők egy írásbeli vizsgával kezdődtek, ahol felmérték a résztvevők nyelvtudását. A versenyzőknek ötven kérdést tettek fel a kínai kultúráról, a helyi hagyományokról, irodalomról, történelemről. A feladat végén a szervezők az egyetemisták szövegértését is osztályozták.
A továbbjutott versenyzők ezután egy „ki mit tud?” jellegű vetélkedőn adtak számot tudásukról a színpadon a televíziós kamerák és a zsűri előtt. Horváth Levente elmondása szerint a műsor szervezése és lebonyolítása olyan volt, mint a magyarországi, tömegek által figyelemmel kísért tehetségkutató versenyeké. A résztvevők egy percet kaptak, hogy a közönség és az ítészek előtt kínaiul bemutatkozzanak, további két percben pedig különböző produkciókat adtak elő.
A következő fordulóban Levente az utolsók között lépett a színpadra, s kétperces előadásában bemutatta a Kínáról szóló, hazánkban három éve megjelent könyvét, tánc- és harcművészeti bemutatót tartott, és elénekelt egy népszerű kínai dalt. A közönség azonnal a szívébe zárta a magyar fiút, akinek magabiztosságához hozzájárul az is, hogy már többször szerepelt a sanghaji televízió egyik beszélgetős műsorában. A zsűri osztotta a nézők lelkesedését, döntése szerint Horváth Levente egyenes ágon, hat másik – iráni, amerikai, koreai és afrikai – egyetemi hallgatóval jutott a pekingi döntőbe. A verseny két hónap múlva kezdődik, a döntő augusztus 28-án lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.