Magyarok világtalálkozója

Négy napon át nyolc helyszínen több mint száz program lesz az I. Magyar Világtalálkozón június 30. és július 3. között Balatonlellén – mondta lapunknak Tanka László (képünkön), a Panoráma Világklub alapító elnöke, az I. Magyar Világtalálkozó fő szervezője, aki a közelmúltban kapta meg a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést. A világ számos országából, az összmagyarság valamennyi korosztályából várják a résztvevőket a fesztiváljellegű rendezvénysorozatra, ahol a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet és a sport világának jeles képviselői mutatkoznak be.

Tarics Péter
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfőbb célunk, hogy megteremtsük a határokon átívelő, sokszínű és kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatkialakítás és együttműködés lehetőségét – mondta Tanka László. Hozzátette: a világtalálkozó üzenete, hogy a hagyományaink és értékeink mentén történő összefogásunk által legyünk ismertek a világban. A világtalálkozó megrendezésének alapját a külhoni magyarság körében végzett, csaknem másfél évtizedes kapcsolatépítés, a médiaháttér, a rendezvények, a terebélyesedő világklubhálózat jelenti.
Nagyváradi-Kis Anna konferenciaigazgató elmondta azt is: a magyar–lengyel barátság napja, valamint a látványos megnyitóünnepség után Magyarsághíd, hungarikumok a nagyvilágban címmel a magyar–magyar együttműködésen alapuló lehetőségeket tekintik át, de karitatív és egészség témakörökben is rendeznek fórumokat. Hozzátette: ez utóbbi témakör fővédnöke Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, szakmai védnöke pedig Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
A világtalálkozó tíz nemzeti standján találkozhatnak majd az érdeklődők a különböző országokból érkező magyarokkal, s személyes kapcsolatok kialakítására is lehetőség nyílik. Ezenkívül a hungarikumfalu, a kézművesek utcája, a bor- és pálinkafalu, a magyar ízek utcája, valamint a Kárpát-medence konyhája s az ezen termékeket megjelenítő standok tucatjai is kiemelt figyelmet kapnak. Lesz még folklórfesztivál, táncház, nemzeti lovagitorna-bajnokság, hajókirándulás, igazi falusi lagzi – helyszíni házasságmegerősítéssel –, veterán autós találkozó, sólyomreptetés és íjászverseny is.
A világtalálkozó alkalmából tölgyfából faragott, több mint két méter magas Megmaradásunkért emlékművet avatnak (Farkaslaki Jakab György erdélyi fafaragó művész felajánlása), amelynek a talapzatába a találkozó résztvevőinek egymondatos üzeneteit helyezik majd el, amelyeket csak ötven év múlva lehet kibontani. Az emlékmű kicsinyített mása lesz A világ magyarságáért nevű díjon, amelyet a világ különböző országaiban élő olyan személyek vehetnek át, akik sokat tettek itthon és külhonban magyarságunk fennmaradásáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.