Már a WADA asztalán is a klenbuterol

<br /> DOPPING

Munkatársunktól
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszoros Tour de France-győztes kerékpáros, Alberto Contador után öt mexikói labdarúgó is megtanulta, mi az a klenbuterol, mert egy május 21-i vizsgálaton ők is ezzel buktak meg egy doppingellenőrzésen. Így az Egyesült Államokban zajló Arany-kupán a csoportkör második és harmadik fordulójában már nem léphettek pályára. Ám esetükben a B próba már nem mutatta ki a tiltott szert. A mexikói válogatott mindenesetre a kapus Ochoa, a hátvéd Rodiguez és Duenas, valamint a középpályás Bermudez és Naelson nélkül is bejutott a negyeddöntőbe a CONCACAF-régió kontinenstornáján. A játékosok szerint a klenbuterol fertőzött étellel kerülhetett a szervezetükbe, Contador is ezzel védekezik, s a klenbuterol-ügyek ott vannak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) asztalán is. Olivier Rabin, a szervezet tudományos igazgatója kijelentette: világossá vált, hogy nem lehet minden ügyet egyformán kezelni, mert néhány országban egyes fertőzött étel vagy hús tartalmazhat olyan koncentrációban klenbuterolt, ami már pozitív doppingtesztet eredményez. Így Montrealban a jövő heti WADA-megbeszélésen a szabályváltoztatás is szóba jöhet.
Az Arany-kupán amúgy A csoportból Mexikó és Costa Rica, a B-ből Jamaica és Honduras, a C-ből Panama és az Egyesült Államok jutott tovább automatikusan, s hozzájuk csatlakozott a két jobbik harmadik, Guatemala és Salvador.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.