Már csak egy akadály Katowicéig

Katowicébe Oberhausenen és Sopronon át vezet az út, avagy kétlépésnyire van a magyar női kosárlabda-válogatott attól, hogy kijusson a jövő hét végén kezdődő Európa-bajnokságra. Vasárnap és szerdán Németországgal játszik oda-visszavágós párharcot a részvételért, talán azt is kimondhatjuk, esélyesként.

2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve azon búslakodhattunk, női válogatottunk olyan mélypontra süllyedt, ami korábban rémálmainkban sem jött elő. Két győzelemmel és hat vereséggel zárta az Eb-selejtezősorozatot, ami után azon aggódtunk, nehogy kizuhanjon az Európa-bajnoki A osztályból. Ám váratlanul új esélyt kapott a pótselejtező átalakításával, amivel, úgy tűnik, élni tud. Sallangmentesen megnyerte a soproni csoportot, miközben láthatóan igazi csapattá érett, amit a közönség is megérzett. Egy hete, a Hollandia elleni nyitómeccsen még csak a családtagok, barátok szorítottak a lányokért a soproni MKB Arénában, Finnország és Ukrajna ellen előkerültek a törzsszurkolók, kedden, a Bulgária elleni csoportrangadón pedig már több mint ezer néző buzdította Székely Norbert együttesét. S most már ott tartunk, hogy a szövetség buszt szervez az oberhauseni vendégjátékra.
A szövetségi kapitány jóslata fényesen bevált. A Honti, Fegyverneky, Vajda, Krivacsevics, Horti kezdőötöst a kispadról Szécsi és Raksányi személyében két meghatározó ember segíti, továbbá Fűrész, Vida és Horváth is bármikor bevethető. A nevekből azt is kiolvashatjuk, lezárult a generációváltás. Ahhoz, hogy kimondhassuk, sikeresen, a németeket még meg kellene verni.
Ellenfelünk a tarantói csoportban ugyan kikapott Romániától, de meglepetésre simán, húsz ponttal legyőzte az esélyesebbnek vélt házigazda Olaszországot, valamint Szerbiát is. A mieink hibátlan mérlegüknek köszönhetik, hogy itthon zárják a párharcot.
A német női kosárlabda ugyan lényegesen nagyobb tömegeket mozgat meg, mint a magyar, ám jobbára amatőr alapokon működik. Ennek csalhatatlan jeleként az első számú kontinentális klubsorozatban, az immár huszonnégy csapatos Euroligában egyetlen német csapat sincs. A válogatott sem büszkélkedhet nagy eredményekkel, legnagyobb sikereként éppen a mi orrunk alá tört borsot, az 1997-es magyar rendezésű Eb bronzmeccsén 86-61-re legyőzte Balogh Juditékat. Az elmúlt évtizedben a németek hozzánk hasonlóan háromszor (2001, 2003, 2009) lemaradtak az Európa-bajnokságról, s amikor kijutottak, akkor is a vert mezőnyben végeztek. Érdekesség, hogy 2006 és 2010 között az 1990 óta a bajorországi Nördlingenben élő Szittya Imre volt a német válogatott szövetségi kapitánya, tavaly ősszel a sikertelen Eb-selejtező után mondott le.
Utóda, Bastian Wernthaler nagy lendülettel látott munkához, a németek már áprilisban megkezdték a felkészülést, s nyolc meccset játszottak a pótselejtező előtt – mi csak kettőt. Wernthaler is a magyar csapatot tartja a párharc esélyesének, de sokatmondóan megjegyezte: „Tarantóban megéreztük a vér szagát, meg akarjuk mászni az utolsó lépcsőfokot is.”
Székely Norbert nem ilyen hangzatosan, de érezhető önbizalommal várja a két találkozót: „Ellenfelünk agresszív, modern és pontosan olvasható kosárlabdát játszik, utóbbi valamelyest megkönnyítheti a dolgunkat. Igazi német mentalitással küzd, nagy az önbizalma, és sosem adja fel. Akkor kerekedhetünk föléjük, ha érvényesítjük a technikai fölényünket.” Egyedül az okoz gondot a magyar szakvezetőnek, hogy Honti Katának még kedden beszakadt a vádlija, s kérdéses a játéka.
A németeknek a rutinos center, Linda Fröhlich a kulcsemberük, ám boldog játékosokat szerda este magyar mezben szeretnénk látni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.