Mars-videó: szenzáció vagy tévedés?

Csibra Tibor
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterségesnek tűnő objektumot fedezett fel a Marson David Martines amerikai amatőr csillagász a napokban a Google Earth programjának segítségével. A férfi a YouTube-on tette közzé a hírt, a videó tanúsága szerint a 230 méter hosszú és ötven méter széles, henger alakú tárgy vagy képződmény a vörös bolygó északi pólusának közelében az oldalán fekszik. Az objektum feltűnően elüt környezetétől, David Martines épp emiatt figyelt fel rá. A Mars említett sarkköri vidékét – valószínűleg főképp – fagyott szén-dioxidból álló hó borítja, de a fehér objektum így is kirí közülük. Martines nyilatkozataiban merész következtetésekkel élt, és már tudni vélte, hogy valamilyen erőmű vagy raktár nyomaira bukkant a bolygón.
– Nagyjából nulla az esélye, hogy egy amatőr a Google kameráinak segítségével mesterséges objektumra bukkanjon a Marson, s felfedezésével megelőzze a NASA-t – tájékoztatta lapunkat Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a vörös bolygó feltérképezése már évekkel ezelőtt befejeződött, s a dokumentumok olyan részletesek, hogy azokon az odaküldött néhány méteres, ma már használhatatlan űrszondák is felismerhetők. A főtitkár emlékeztetett a hetvenes évekre, amikor a Viking-missziók idején a műholdak kamerái megörökítették az elhíresült „marsi arcot”, amely számos találgatást indított el, majd a korszerűbb felvételek tisztázták, hogy az emberi arcot formázó dombok természetes képződmények.

Még Úton az Opportunity. Több mint 30 kilométert tett meg már a Marson az Opportunity, a NASA kutatószondája néhány hónaposra tervezett üzemideje helyett immár hét éve küldi jeleit a Földre, s a tudósoknak további tervei is vannak vele. Ikertestvérét, a Spiritet néhány hónapja már kikapcsolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.