Másnaposok: újra a bunkóság menő

A Másnaposok folytatása az első rész ostoba másolása bangkoki díszletek között és megengedhetetlenül sok közönségességgel, ami nemcsak a jó ízlést sérti, de aggasztó üzenettel is szolgál.

Kárpáti György
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2009-ben elkészült a Másnaposok, a hollywoodi gépezet évszázados rutinjával lendült működésbe, és a stúdiófőnökök még a bemutató előtt megrendelték a folytatást a rendező Todd Phillipstől. A film előzetesének kitörő fogadtatása és a tesztvetítések alapján biztosak voltak a sikerben – és nem tévedtek. A Másnaposok frissességével, új arcaival, humorával üde színfoltja volt az év amerikai filmgyártásának. A nemzetközi kasszasiker folytatása ugyanazt a célközönséget igyekszik megszólítani, immár a branddé vált címmel, de egyúttal változatlan tartalommal. A Másnaposok 2. azonban csak silány és bosszantóan közönséges másolata az első résznek, ráadásul van egy rossz üzenete is: a devianciát követendő példaként ábrázolják.
A Másnaposok 2.-ben a négy barát közül ezúttal a fogorvos Stu házasodik, thaiföldi választottja miatt pedig a Távol-Keleten tartják az esküvőt. A vőlegény tiltakozása ellenére ismét tartanak egy legénybúcsút, ami a Las Vegas-ihoz hasonló következményekkel jár, csak ezúttal Bangkokban. A folytatás a két évvel ezelőtti sikerreceptet követi. A révületből ébredő urak nem tudják, hol vannak, hogy kerültek oda, mi történt velük. A bizonyítékok alapján igyekeznek rekonstruálni az eseményeket, s lépésről lépésre megválaszolni a felmerülő kérdéseket, illetve mindenekelőtt megtalálni a menyasszony velük mulatozó öccsét. Ám amíg az első részben burleszkszerűen csetlettek-botlottak, addig ezúttal az aberrációkon van a hangsúly. A film kétségtelen mélypontja a szexuális torzulások ábrázolása, transzvesztitákkal lefolytatott affér, s annak részleges képi megmutatása, ami egyrészt szükségtelen, másrészt ízléstelen, ráadásul semmiképp nem nevezhető menőnek. A film ijesztően sugallja, hogy aki ilyen és ehhez hasonló kalandokban vesz részt, igazi vagánynak számít. Nincs új a nap alatt, csak most oroszlán helyett majmot találnak a hotelszobában, a tető helyett a liftben találnak rá elveszett társukra, újra feltűnik Mike Tyson, és persze végül kiderül, hogy ismét mindent megörökítettek fotókon. Ezért viszont kár volt folytatást készíteni.
A Másnaposok 2. ostoba felmelegítése egy sikeres ötletnek, amely, ellentétben az első rész szertelenségével, inkább közönségességével igyekszik észrevetetni magát, ám az ízléstelenség egy pillanatig sem vicces. Csak szimplán taszító.
(Másnaposok 2. Színes, szinkronizált amerikai film, 102 perc, 2011. Rendező: Todd Phillips. Forgalmazó: InterCom.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.