Még álmodhatunk a második helyről

A magyar labdarúgó-válogatott aktuális reményei a sokévi átlag alapján általában június elején fagynak be, ehhez képest idén ebben az időszakban két győzelem és 4-0-s gólkülönbség a csapat mérlege. Igaz, elsősorban az ellenfelek helyes megválasztása miatt, együttesünk ugyanis a múlt pénteki luxemburgi 1-0 után kedden éjjel a San Marinó-i Európa-bajnoki selejtezőn nyert <br />3-0-ra. Így három fordulóval a kvalifikációs sorozat zárása előtt matematikai esélye még mindenképpen van a második hely elérésére, és ennek kiszámolásához nem is szükséges különösebb bravúr. Gyakorlati végrehajtásához annál inkább.

Ballai Attila
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A serravallei meccs krónikája az európai labdarúgásban kirívóan, talán egyedülállóan gyenge ellenfelet, három magyar gólt (Lipták Zoltán 40. perc, Szabics Imre 49., Koman Vladimir 83.) és két sárga lapot (Juhász Roland, Vanczák Vilmos) rögzít. Emiatt mindkettőjüknek ki kell hagyniuk a szeptember 2-i svédek elleni hazai selejtezőt.
Ami Egervári Sándor szövetségi kapitányi korszakának tizenkettedik összecsapása lesz, ám legkevésbé sem tucatmeccs. Amellett ugyanis, hogy vagy tovább élteti a két és fél évtizede rendre ábrándnak bizonyuló reményt, vagy „századszor” is lelohasztja azt, arról is ítél, hogy válogatottunk az elmúlt esztendőben valóban feljebb lépett-e, vagy csak ismét lefutotta apróbb szintkülönbségekkel tűzdelt, de önmagába visszatérő, szokásos körét. Az eddigi tizenegy partiból tíz hozta az abszolút papírformát: négy vereséget a négy erősebb riválistól (kettőt a hollandoktól, egyet-egyet az angoloktól és a svédektől), valamint hat győzelmet a gyengébbek (kétszer San Marino, egyszer-egyszer Moldova, Azerbajdzsán, Litvánia és Luxemburg) felett. A sorból csupán a tavaly októberi finnek elleni helsinki 2-1 lóg ki, szerencsére felfelé, ennek a három pontnak köszönhetjük, hogy a keddi találkozó lefújása után Egervári Sándorral egyáltalán volt okunk és kedvünk a közeljövő esélyeit taglalni.
A kapitány ezt megelőzően azonban az eltelt tíz hónap mérlegét vonta meg, így: „Két részre bontanám a mögöttünk hagyott időszakot. Ősszel jobb állapotban voltak a válogatott keret tagjai, egyrészt, mert senki sem szenvedett komoly sérülést, másrészt, mert többen kaptak rendszeres játéklehetőséget a klubjukban, viszont csapatként akkor még nem csiszolódtunk eléggé össze. Tavaszra e tekintetben sikerült előre- lépnünk, ezzel szemben sérülések sújtottak bennünket, és egyeseknek a klubokban is kevesebb szerep jutott, mindez érződött is a teljesítményünkön. Ahhoz, hogy az álmaink közelébe kerülhessünk, és felboríthassuk a papírformát, szeptemberben, a svédek ellen fent említett őszi és tavaszi erényeinknek össze kellene adódniuk.”
Úgy bizony. Mert az E csoport élén a százszázalékos hollandok megingathatatlanok, a pótselejtezőt érő második helyen a svédek állnak hat mérkőzésből 15 ponttal, a harmadikon a mieink 7-ből 12-vel. Mivel a skandinávok San Marinó-i sikere garantált, ezzel már 18 pontjuk lesz, innen könynyen belátható, hogy fiaink csak úgy előzhetik meg őket, ha háromszor nyernek (21 pont), a svédek ellenben Finnországban és a hollandokat fogadva legfeljebb két pontot kapirgálnak össze. A kalkulációt Egervári Sándor röviden a pontos jelzővel illette, majd amikor azt kérdeztük tőle, minden józan emberi mérlegeléstől elrugaszkodottnak tartja azt, vagy fel-felvillan benne reális lehetőségként, így felelt: „Természetesen felvillan. Mindenképpen szeretnénk felborítani a papírformát, már a harmadik hely elérésével is ezt tennénk, de az álmunk a második hely. Ennek eléréséhez a svédeknek csupán egy eredményét tudjuk befolyásolni, a budapestit, ezért most az a feladatunk, hogy ezért mindent megtegyünk.”
Aztán jöhetnek a moldávok és a finnek, akikkel szemben a svédek négy nap leforgása alatt 9-1-es gólkülönbséget realizáltak (kedden Ibrahimovic sérülten is mesterhármast ért el). Igen optimista lelki alkat szükségeltetik ahhoz, hogy e tényből kizárólag a két vesztes gyengeségére következtessünk.

Eb-selejtezők. A csoport: Azerbajdzsán–Németország 1-3; C cs.: Feröer-szigetek–Észtország 2-0; D cs.: Fehéroroszország–Luxemburg 2-0, Bosznia-H.–Albánia 2-0; E cs.: San Marino–Magyarország 0-3, Svédország–Finnország 5-0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.