Még várni kell a csomagra

Bár eredetileg úgy tudtuk, tegnap jelentik be a kormány és a Magyar Bankszövetség vezetői az adósmentő intézkedéscsomag részleteit, a megoldás ismertetésére várni kell.

Csécsi László
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a jövő hét elején ismerteti Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke az adósmentő intézkedéscsomag részleteit – közölte tegnap Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Forrásaink szerint elképzelhető, hogy már hétfőn sor kerül az eseményre. A hét közepén egyébként még arról volt szó, hogy tegnap délután két órakor kezdődik az adósmentést ismertető sajtótájékoztató, míg a múlt pénteken az e hét keddi időpont tűnt valószínűnek.
Szijjártó Péter közleményében az áll, hogy a jelenleg hivatalos úton külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök hazatérése után még egy utolsó konzultációt tart a nemzetgazdasági miniszterrel, amely után a lakáshitelesek megvédése érdekében szükséges kormányzati és banki intézkedések bemutatásáról szóló sajtótájékoztatón ő is részt vesz a jövő hét elején. A szóvivő hozzátette: a kormánynak és a bankszövetségnek a lakáshitelesek megsegítéséről folytatott tegnapi egyeztetésén újabb pontban született egyetértés.
Úgy tudjuk, már csak néhány kérdésben folynak tárgyalások a felek között, ezek is nagyrészt telefonon zajlanak. A bankszövetség elsősorban azt kifogásolja, hogy néhány olyan pont is belekerült az intézkedéscsomagba, amely szerintük nem kapcsolódik szorosan az adósmentéshez. Ilyen például a 2013-ra és 2014-re vonatkozó banki különadó mértéke.
Úgy tűnik, abban egyetértenek a felek, hogy a kilakoltatási moratóriumnak július első napján véget kell érnie, ennek ellenére van olyan társaság, amelyik nem bírja kivárni ezt az időpontot, és idejekorán kezd árverezésbe. Tegnap például Érden lett volna árverés, ám a végrehajtó cég végül elállt a szándékától. Sajnos a társaságot nem sikerült elérnünk, így nem tudtuk megkérdezni, hogy miért nem tartották meg az aukciót. Az árverező cég épületénél megjelent mintegy harminc civil is, akik a Magyar Szociális Fórum és az Otthonvédők nevében léptek fel az árverés megtartása ellen. A fórum közleményében az áll, hogy az egyik szervezőjük otthonát akarta értékesíteni a cég, ám az árverés az érdeklődők hiánya miatt elmaradt. Leghamarabb hatvan nap múlva lehet újabb aukció.
Tatabányán ugyanekkor kilakoltatás zajlott. – A városban kétszáz peres eljárás van folyamatban, az önkormányzat bérlakásai közül negyvenben azonnal végrehajtható a lakás kiürítése – jelentette be Bereznai Csaba szociális ügyekért felelős alpolgármester az elő kilakoltatás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján. A kiürített lakás bérlője 1995 óta sem lakbért, sem távhődíjat nem fizetett, félmillió forint bérleti díjjal és 1,2 millió forint távhődíjjal tartozott, távozása után az ingatlant fel kell újítani.
Nem oldja meg a bajba jutott hitelesek problémáját a devizaárfolyamok rögzítése, mondta el a Jobbik gazdasági kabinetjének elnöke az ellenzéki párt tegnapi rendezvényén. Lenhardt Balázs szerint az árfolyam befagyasztása miatt újabb tartozások halmozódnak fel, amelyekkel a lakosságnak öt év múlva kell szembenéznie. A politikus szerint az egyetlen megoldás a devizahitelek forintosítása a felvétel idején érvényes árfolyamon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.