Megállapodtak az unióban a görögökről

Hírösszefoglaló
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezet vezető illetékesei elvi megállapodásra jutottak a Görögországnak nyújtandó új mentőcsomagról – értesült a Reuters. Ezzel sikerül elkerülni Görögország csődjét vagy adósságának átütemezését. Az új mentőcsomagba magánbefektetőket is bevonnak. A hírek szerint Athén újabb 6,4 milliárd eurós kiigazítást vállalhat a hitelezőinek. Az intézkedések még az idei költségvetést érintenék; adóemelések, illetve az alacsony jövedelműek adómentességének megkurtítása szerepel a tervek között. Ezenkívül a kormány értékesítené az ország távközlési vállalatában (OTE) még meglévő részesedését. Állítólag már meg is állapodtak a Deutsche Telekommal tíz százalék átadásáról, s további hat százalék értékesítéséről is egyeztetnek a német céggel. Az OTE-részesedés eladása 410 millió eurót hozna a görög államkincstárnak.
A hitelminősítőket a görög kormány elszántsága sem puhította meg: tegnap újra három fokozattal leminősítette Görögország államadósi besorolásait a Moody’s Investors Service. Döntését azzal indokolta, hogy legalább ötvenszázalékos az esélye Athén törlesztésképtelenné válásának – e lépéssel még tovább drágította az ország finanszírozását. Londoni elemzők szerint a jelenlegi euróövezeti válság késlelteti a kelet-közép-európai euróvárományos országok, köztük Magyarország valutauniós csatlakozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.