Megbillent a pesti parkett

A nyugat-európai tőzsdemutatókkal együtt esett tegnap a BUX, amely 1,39 százalékot vesztett értékéből. A Mol 3,2, az OTP 1,4 százalékot zuhant, pedig utóbbi újabb terjeszkedési tervekről számolt be. Gyengült a forint az euróval és a frankkal szemben.

Munkatársunktól
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ütemesen csorgott lefelé egész nap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A mutató végül 22 823,59 ponton zárta a kereskedést, ami 1,39 százalékos, vagyis 322,74 pontos esésnek felelt meg. E mellé 13,8 milliárd forintos forgalom párosult, ami alig maradt el az elmúlt három hónap átlagától.
A BUX egyébként elsősorban a nyugat-európai tőzsdék mozgását követte, ahol szintén 1 százalék feletti gyengüléseket regisztráltak. Régiónkban ennél vegyesebb kép bontakozott ki: Varsó 0,3 százalékkal került lejjebb, míg Moszkva ugyanennyit erősödött, miközben Prága gyakorlatilag stagnált.
A legrosszabb teljesítményt ezúttal a Mol nyújtotta, amelynek árfolyama 3,2 százalékot zuhant 6,2 milliárd forintos forgalomban. A Portfolio.hu szerint ebben közrejátszhatott, hogy az Európában irányadó Brent olaj hordónként tegnap körülbelül egy százalékkal lett olcsóbb. Ezenkívül a Bank of America Merrill Lynch az egyéves periódus lejártával eltávolította vételi listájáról a Mol papírjait, a Credit Suisse pedig részvényenkénti
23 000 forintos célárfolyam megállapítása mellett kezdte el az olajtársaság részvényeinek követését.
Az OTP ezalatt 1,4 százalékot csúszott vissza, papírjai pedig 5,1 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. Tegnap Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója a Vedomosztyi című orosz lapnak úgy fogalmazott: „az OTP az oroszországi és a bulgáriai leánybankjával a legelégedettebb, s érdeklődést tanúsít kazahsztáni és türkmenisztáni bankok iránt”. Emellett azokban az országokban, ahol már jelen van a magyar pénzintézet, tovább szeretnék növelni piaci részesedésüket.
A nagyok közül egyedül a Richter tudott erősödni, mégpedig két százalékkal. A Magyar Telekom a nap folyamán 2,1 százalékkal került lejjebb. Gyengült a hazai fizetőeszköz. Kora este egy euró 265,9, a svájci frank ugyanekkor 219,8 forintot ért a bankközi devizapiacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.