Mégis csírák terjesztik a járványt

Nagy valószínűséggel a múlt héten gyanúba keveredett alsó-szászországi Uelzen körzetében lévő, bienenbütteli bioüzemből származó növényi csírák terjesztik az eddig 31 ember életét követelő német hasmenéses járványt – közölte tegnap a Robert Koch Intézet elnöke. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Magyarországra nem érkezett az érintett csírafajtából.

Vigh Dániel
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feloldhatják az orosz zöldségembargót. Oroszország kész feloldani a hasmenésjárvány miatt az Európai Unióból származó zöldségekre elrendelt importtilalmat, amint az EU garanciát vállal ezek biztonságos voltára, és ehhez a szakemberek a lehető legrövidebb időn belül kialakítják a termékek biztonságát garantáló, megfelelő igazoló iratokat – mondta tegnap Dmitrij Medvegyev orosz államfő Nyizsnyij Novgorodban az orosz–EU-csúcs befejeztével. Az MTI jelentése szerint José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy megállapodtak az importtilalom feloldásáról, és az EU haladéktalanul bevezeti az orosz fél kérelmezte igazoló eljárást, a vonatkozó dokumentumokat pedig a két fél szakszolgálatai dolgozzák ki.


Feloldották az uborka, a paradicsom és a saláta németországi fogyasztására vonatkozó figyelmeztetést, ez azonban érvényben marad a növényi csírák esetében – jelentette be tegnap Reinhard Burger, a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője. Az igazgató elmondta, hogy a bienenbütteli üzemben termesztett csírák értékesítési útját követve, illetve a fertőzötteket kikérdezve arra a megalapozott következtetésre jutottak, hogy a járvány terjedéséért nagy valószínűséggel a növényi csírák felelősek – jelentette a távirati iroda. Az illetékesek több mint száz beteggel konzultáltak, és közülük körülbelül húsz a tünetek megjelenése előtti napokban csírát fogyasztott.

*

Az intézetvezető azt azonban elismerte, hogy mindezt laboratóriumi vizsgálattal közvetlenül nem sikerült bizonyítani, az ellenőrzött minták negatívak lettek. A düsseldorfi hatóságok néhány órával később viszont azt közölték, hogy a fertőzést okozó baktériumtörzset teljes bizonyossággal kimutatták egy Bonn mellett élő család szeméttárolójában talált csírán. A család három tagja közül kettő a bienenbütteli üzemből származó növényi csírát fogyasztott, és mindketten fertőzéses hasmenésben betegedtek meg. A német egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy továbbra is nagyfokú elővigyázatosságra, illetve a higiéniai szabályok fokozott betartására van szükség.
Emlékezetes, a német hatóságok kezdetben a spanyol uborkáról, később az észak-németországi uborkáról, paradicsomról, salátáról és legutóbb a növényi csíráról feltételezték, hogy a hasmenéses járvány felelősei.
A távirati iroda beszámolója szerint a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy az alsó-szászországi Uelzen körzetében lévő biokertészetben termesztett csíra több fertőzéses megbetegedést okozott. Hivatalosan még meg nem erősített, tegnap délutáni hírek szerint a járvány halálos áldozatainak száma harmincegyre emelkedett. A betegek közül változatlanul több mint hétszázan vannak életveszélyben, náluk fellépett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet és veseelégtelenséget jelent. A veszélyes és rendkívül agresszív baktérium több beteg esetében súlyos idegrendszeri károsodást is okozott. Reményre adhat okot, hogy tegnap délelőtt hivatalosan is megerősítették: enyhült a hasmenésjárvány, egyre kevesebb új megbetegedést regisztrálnak.
A németországi gazdák szövetsége üdvözölte, hogy az uborka, a paradicsom és a saláta már nem szerepel a fogyasztásra nem ajánlott élelmiszerek listáján. Az első gyorsfelmérés szerint azonban az emberek többsége néhány napot vár még, mielőtt ismét minden aggodalom nélkül hódolna korábbi étkezési szokásainak.
A Vidékfejlesztési Minisztérium tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy értesülésük szerint Magyarországra nem érkezett az érintett növényicsíra-szállítmányból. Közlésük szerint az ellenőrzések folyamatosak, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal már vett mintát csírából is, és az eredmények negatívak lettek. A minisztérium továbbra is fontosnak tartja hangsúlyozni, a Magyarországon termelt zöldség biztonságos és egészséges.

Negatív a kassai minta. Nem a halálos veszélyt jelentő kólibaktérium-törzs fertőzte meg azt a 25 éves férfit, akinek székletében kólibaktériumot mutatták ki szerdán, s akit azóta hemolitikus urémiás szindrómával Kassán ápolnak – közölte Gabriel Simko tiszti főorvos tegnapi sajtóértekezletén. Simko ismertette a betegtől vett minták mikrobiológiai vizsgálatának eredményeit, s azt állította, a beteg székletében talált E. coli törzs nem produkálja azt a méreganyagot, amely külföldön a haláleseteket okozta – írta az MTI. „Minden teljesen másképp mutatkozik, mint Németországban” – szögezte le a főorvos. Jaroslava Oravcová kórházi szóvivő közlése szerint a páciens állapotát már sikerült stabilizálni. Mivel a Szlovákiában forgalomba kerülő zöldségek és élelmiszerek fele külföldről származik, az orvosok szerint számolni kell azzal, hogy a fertőzés előbb vagy utóbb náluk is megjelenik.

Nem utaznak a brit evezősök. A németországi hasmenésjárvány miatt a brit evezősválogatott lemondta a részvételt a június 17. és 19. közötti, hamburgi Világkupa-versenyen. „Túl kockázatosnak ítéljük meg az utazást” – közölte a szigetországi sportági szövetség. Az MTI úgy tudja, a kikötővárosba eredetileg 85 tagú brit küldöttség – versenyzők, edzők, kísérők – érkezett volna. Magyar evezősök nem indulnak a regattán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.