Megkettőzött Múzeumok éjszakája

Nem kell választanunk a főváros és a vidék között, ha az idei  Múzeumok éjszakája programjából szemezgetünk: először rendezik meg két különböző hétvégén a budapesti és a fővároson kívüli programokat. A szervezők számítása szerint ebben az évben nagyjából 480 ezren keresik majd fel az éjszakába nyúlóan nyitva tartó múzeumokat.

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló lehetőség, hogy ebben az évben az érdeklődők nem kényszerülnek választásra a vidéki és a fővárosi programok között – hívta fel a figyelmet a dupla Múzeumok éjszakája előnyeire Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a tegnapi Gödöllőn tartott sajtótájékoztatón. Ebben az évben vidéken most szombaton, a fővárosban pedig egy hét múlva, június 24-én tartják a Szent Iván-éjhez, az év legrövidebb éjszakájához kötődő Múzeumok éjszakája rendezvényeit. A kulturális kormányzat majd az idei tapasztalatok értékelése után dönt arról, hogy 2012-ben is különválasszák-e a vidéki és budapesti programot. Idén húszmillió forintos kormányzati támogatásból és a Nemzeti Kulturális Alap 3,2 millió forintos hozzájárulásából gazdálkodhat a rendezvény, és – bár az eddigieknél szerényebb keretek között –, de a kulturális államtitkár szerint jó esély látszik arra is, hogy a Múzeumok őszi éjszakája ismét megvalósuljon.
Az idén nyári, kilencedik Múzeumok éjszakáján az ország 277 múzeumában és kiállítóhelyén összesen kétezer program várja a látogatókat.
Többek között új múzeum is megnyitja a kapuit Budapesten: a Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik meg a nagyközönség előtt, de újdonság az is, hogy a gödöllői királyi kastély kertje alatt látogathatóvá válik a második világháborús Horthy-bunker. Budapesten többek között a Hadtörténeti Múzeum adattárában kutathatunk háborúban elesett nagyapáink és dédapáink sírhelye után, az Állatorvos-történeti Gyűjteményben megnézhetjük, hogy fest eredetiben a lópatkolás, az Aquincumi Múzeumban pedig fáklyával járhatjuk végig a Fürdőmúzeumot, és betekinthetünk a római varázslatokba és titkos kultuszokba is. A Magyar Vasúttörténeti Parkban belülről is meg lehet csodálni a Kandó-mozdonyt vagy a Hargita motorvonatot, és éjszakai lóvasutazással is készülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.