Megkezdődött a Festroia Portugáliában

A hét végén kezdődött Setúbalban Portugália rangos filmfesztiválja, a Festroia. A mediterrán település nemcsak José Mourinho fociedző szülővárosaként, egyszerű, de csodálatos gasztronómiája és delfinjei révén, hanem nemzetközi mozgóképes mustrájával  igyekszik felhívni magára a figyelmet.

Kárpáti György
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén huszonhetedik alkalommal rendezik meg a portugál Setúbalban a Festroia, az Ibériai-félsziget országának jelentős filmes seregszemléjét. A 90 ezres lakosú városban – amelynek Debrecen a testvérvárosa – a nyolcvanas években indult útjára a filmfesztivál, s hamar a település egyik kiemelt kulturális eseményévé vált.
A városvezetés jó érzékkel évről évre június elejére szervezi a mustrát, amikor a mediterrán nyár még nem tereli el a figyelmet a mozgóképekről, és a turisták sem csupán a tengerpart és a fantasztikus gasztronómia miatt látogathatnak el Setúbalba. A Festroia elnevezés egyébként az itt található Troia-félszigetről kapta a nevét, míg a fődíjat a világhírű setúbali palackorrúdelfin-kolónia után nevezték el Arany Delfinnek. A fesztivál versenyprogramjának legfőbb szervezőelve feltétlenül dicséretet érdemel, és a kis kapacitású országoknak kedvez: újabban azon államok filmjei nevezhetnek, amelyek filmgyártása kevesebb mint harminc játékfilmet készít egy évben.
Az utóbbi időben több neves fődíjasnak tapsolhatott a közönség: a cseh Jan Sverák Csereüvegek és a dán Lone Scherfig Olasz nyelvlecke kezdőknek című alkotása is megkapta a legjobb filmnek járó Arany Delfin-díjat. Idén a hivatalos versenyprogramban többek között lengyel, szerb, holland és skandináv filmek versengenek egymással. Külön szekcióban szerepelnek a török alkotások, de – nem éppen mindennapi módon – a főzés szerelmeseinek is szenteltek egy válogatást a szervezők. Utóbbi blokkban vetítik Szirmai Márton Szalontüdő című többszörös díjnyertes rövidfilmjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.