Megsebesült a jemeni államfő

Noha tegnap már halálhírét keltették, túlélte az elnöki palotát ért gránáttámadást Ali Abdullah Száleh jemeni államfő. A rezidencia mecsetét ért csapásban meghalt négy testőr, és megsebesült hét magas rangú kormányzati vezető, köztük a miniszterelnök, a helyettese és a parlament elnöke is.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jemenben először fordult elő, hogy egy Ali Abdullah Száleh-ellenes törzsszövetség közvetlenül az elnöki palota épületegyüttesét támadta meg. A tegnapi gránátsorozatnak meg is lett az eredménye. A pénteki imán részt vevő államfő a tarkóján sérült meg – közölték szanaai hivatalos források. Egyúttal cáfolták azt a kipattant hírt, hogy Száleh meghalt volna a támadásban. Ugyanakkor a jemeni államfő mellett gyakorlatilag az ország teljes vezetése, így Ali Mohamed Mudzsavár miniszterelnök, helyettese, a parlament elnöke, Abdulaziz Abdulgani és a főváros, Szanaa kormányzója is megsebesült – közölte Tarek al-Sámi. A kormányzó párt szóvivője azt is hozzátette, az elnök hamarosan beszédet mond az állami televízióban. A hírek szerint a megsérült az elnököt és a kormánytagokat a jemeni védelmi minisztérium kórházában ápolják.
A támadással a Szádek al-Ahmar sejk vezette legnagyobb törzsszövetséget vádolják. Az eset előzménye, hogy a kormányerők tüzérségi tűz alá vették és lerombolták két törzsi vezető – köztük az ismert ellenzéki vezető, Hamid al-Ahmar sejk – lakóhelyét Szanaában, közölte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió. Al-Ahmar ezért a múlt héten Száleh elnök ellen fordult. Tarek al-Sámi szóvivő egyébként a francia AFP hírügynökségnek megjegyezte, Al-Ahmar és törzse ezzel a lépéssel minden határt átlépett. A törzsi vezető irodája ugyanakkor cáfolta, hogy ők állnának a támadás mögött. Az al-Dzsazírának nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő azonban úgy véli, nagyon valószínű – és az okai is megvannak annak –, hogy Al-Ahmar harcosai próbáltak meg végezni Száleh elnökkel. A nap mint nap nehézfegyverekkel folyó összecsapások ellenére a rendszerváltozást követelő tüntetők tegnap is tömegesen vettek részt a pénteki imán a főváros főutcáján, majd ötven agyonlőtt társuk temetésén – írta az MTI. A nap folyamán korábban egyébként az ellenzékhez csatlakozó törzsi fegyveresek utcai csatát vívtak az államfő katonáival és a biztonsági erők tagjaival a kormányépületek feletti ellenőrzés megszerzéséért. A katonák felgyújtották egy magántévé épületét. Tüzérségi és rakétatűz érte az egyik belföldi privát légitársaság irodáját, számos áruházat és négy lakóépületet.
Az Arab-félszigeten lévő monarchiák szervezete, az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa tegnap ismét felajánlotta közvetítését. Közleményükben a harcok azonnali leállítását követelték. Az Egyesült Államok is elítélte a Jement eluraló erőszakot, különös tekintettel az elnöki palota elleni támadásra. A Fehér Ház tegnapi közleményében az ellenségeskedések azonnali leállítására szólította fel a feleket. A tiltakozások januári kezdete óta több mint 350 ember vesztette életét, és legalább 135 embert öltek meg az utóbbi tíz napban, amióta a törzsi harcosok is bekapcsolódtak a harcokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.