Megszokott Vettel-diadal, váratlan balesetek

A Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság idei hatodik futamán a vb-címvédő német Sebastian Vettel tegnap immár ötödik győzelmét aratta. A Monacói Nagydíjat a szombati időmérőn és a vasárnapi versenyen is félbe kellett szakítani Sergio Perez, illetve Vitalij Petrov balesete miatt. A két pilóta szerencsére megúszta súlyos sérülés nélkül.

Munkatársunktól
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három baleset vezette fel a Monacói Nagydíjat: a harmadik, szombati szabadedzésen előbb Nico Rosberg (Mercedes) ütközött az alagút utáni sikán falának, később Vitantonio Liuzzi (Hispania) vágódott a védőfalnak, a legrosszabbul azonban Sergio Perez járt az időmérő harmadik szakaszában. A Sauber pilótája Rosberghez hasonlóan az alagútból kiérkezve csapódott a falnak, de a mexikóinak itt még nem értek véget a megpróbáltatásai, mert a sikán szemközti gumifalába fúródott.
Hosszú percekbe telt, amíg kiemelték a versenyautóra már csak emlékeztető roncshalmazból, majd a mentők kórházba szállították. A speciális védőfal, amely nem egyszerű gumiból készült, megóvta Perezt, a pilóta súlyosabb sérülések nélkül úszta meg az ijesztő balesetet. Emiatt az időmérő edzés is félbeszakadt fél órára, s a legtöbbet az éppen gyors körén levő Lewis Hamilton vesztette. A McLaren versenyzője a még hátralevő két és fél percben már nem tudott javítani, és a futamon csak a kilencedik helyről rajtolhatott. Az első sorból a vb-címvédő és az idei pontversenyben is fölényesen vezető Sebastian Vettel (Red Bull), valamint Jenson Button (McLaren), a másodikból Mark Webber (Red Bull) és Fernando Alonso (Ferrari) vághatott neki a 78 körös viadalnak.
A 16. körben a Red Bull bokszában Vettel és Webber kerekeit sem sikerült gyorsan lecserélni, így az egy körrel korábban kiállt Button került az élre. A német azonban második szervizelést nem iktatott be, így visszavette a vezetést, de volt oka az aggodalomra amiatt, hogy elkopnak a gumijai. A vb-címvédőt Alonso és Button üldözte kitartóan. A 69. körben a trió utolért egy bolyt, a nagy tülekedésben Jaime Alguersuari (Toro Rosso) és Vitalij Petrov (Renault) a falnak ütközött, a versenyt leállították, s ezúttal az orosz pilótát szállították el mentőautóval. Szerencsére Perez után Petrov is megúszta komoly sérülés nélkül a balesetet. A flúgos futamon immár másodszor jött be a biztonsági autó, a holtidőben Vettel kiállhatott kerékcserére, s már izgalmak nélkül szerezte meg a győzelmet. Mögötte Alonso, Button, Webber, Kobajasi (Sauber), Hamilton, Sutil (Force India), Heidfeld (Renault), Barrichello (Williams) és Buemi (Toro Rosso) szerzett még pontot.
A pilóták pontversenyében Vettelnek 143 pontja van, a második helyen Hamilton áll 85-tel, a harmadikon Webber 79-cel, utánuk Button 76-tal, majd Alonso 69-cel következik. A csapatoknál a Red Bull 222, a McLaren 161, a Ferrari 93 pontot gyűjtött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.