Megválasztják a királyt

Húsvét után ötven nappal a Szentlélek kiáradt az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Erre utal a pünkösd elnevezése, amely a görög pentekoste, azaz ötven szóból ered. A magyar pünkösdi szokásokban a keresztény ünnep keveredett az ősi pogány hagyományokkal. Az ünnepkört az idén is országszerte színes programokkal színesítik, ezekből szemezgettünk.

Makrai Sonja
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KOSBORÜNNEP A PILISBEN. Holnap Dorog ad otthont az orchidea után elnevezett Kosbor közösségek ünnepének. A régió borászai mellett pálinkafőzők is kínálják majd itókáikat, hozzá burgonyás ételeket lehet kóstolni. Fellép a Bóbita együttes, a Szűkített Kvartett, a Kozma Orsi Kvartett, a dumaszínházas Somogyi András. A nap folyamán lesz még sommelier- és főzőshow az esztergomi Prímás Pince közreműködésével, és bemutatót tart a Pilisi Medvék hagyományőrző lovasíjász-csoport. Kiscsoportos vakkóstoló részeként pedig megválasztják a fesztivál borát is.


A szentendrei skanzenban vasárnap és hétfőn a hagyományos pünkösdölő programmal várják a családokat. A pünkösdi játékokon vidéki élet ünnepi zsánerei elevenednek meg, megválasztják a pünkösdi királyt, a házakra pedig nyírfaágat, bodzát tesznek, hogy távol tartsák az ártó, gonosz szellemeket.
Idén is megtartják a nagy pünkösdi csereberét, ahol a gyerekek árulhatják kincseiket, megunt játékaikat. Az alföldi és kisalföldi házikók portáján a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén, szereplő közösségek – a kalocsaiak, a karcagiak, a matyók, a mohácsiak – mutatják be mesterségeiket. Lehet tanulni az íróasszonyoktól, sokácbabot főzni agyagedényben, megismerni a halasi csipkeverés metódusát.
Pünkösdvasárnap a népművészet mesterei, Illés Imréné, Palkó Andrásné és Nyitrai Mariann az ünnepkörhöz kapcsolódó műsort adnak, a délután pedig Rutkai Bori és a Specko Jedno koncertjével zárul.

Pálinkás jókedv a Visszhangdombon. Tihanyban első alkalommal rendezik meg a pünkösdi pálinkafesztivált a Visszhang-dombon, ráadásként pünkösdhétfőn szürkemarhagulyás-főző versenyre is be lehet nevezni. Most hétvégén a gasztronómiai élvezetek mellett színes programok is várják a Visszhang-dombhoz ellátogatókat. Fellép a tihanyi Echo citerabanda, a Drum and Folk együttes és a Hegyenjáró táncegyüttes, a Kincses Színház pedig a kicsiknek a kisgömböc történetét meséli el.

Lovas virtuskodás. Az ópusztaszeri nemzeti emlékparkban pünkösdvasárnap és -hétfőn elevenítik fel a keresztény ünnep hagyományait. A skanzen területén pünkösdi készülődéssel indul a nap, egész nap muzsikál a Balga és a Rozsdamaró zenekar. Lovas virtusjátékokon pedig kiválasztják a pünkösdi királyt, itt is bodzával űzik el az ártó szellemeket, az ópusztaszeri iskolások pedig felelevenítik a pünkösdölés hagyományát. A régi szép időkben azé volt a lányok kegye, aki azt ügyességével pünkösd idején kiérdemelte. Pünkösd királya egy éven át viselhette címét, nagy úr volt a maga nemében, maguktól nyíltak meg előtte a kocsmák, minden ünnepségre meghívták.

Nyitott pincék. Pünkösdvasárnap a Pannon borrégió – Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány – pincészetei, borosgazdái újfent megrendezik a pannon pincék napjait. Palkonyán a vasárnap a Szent Erzsébet-templomban megtartott szentmisével veszi kezdetét. A nap folyamán a Malom parkban a Bartók Béla Férfikar és a pécsi illetőségű Vivat Bacchus énekel bordalokat, majd bordallovag-avatást tartanak ugyanitt. Délután pedig szőlőhegyi gyalogtúrát rendeznek a Szent Bertalan-kápolnához.

Pünkösd fénye. Nem maradnak művészeti események nélkül pünkösdkor a Balatonon élők és akik a tóparti üdülőhelyeken töltik az ünnepnapokat. A siófoki kulturális központban péntek délután nyitja meg Lampért Gábor evangélikus lelkész és Ripszám János Ybl-díjas építész a Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Makovecz Imre munkáit bemutató, Makovecz Imre épített világa című fotókiállítást. Pünkösd fénye címmel rendeznek előadóestet és hangversenyt szombat este a balatonlellei katolikus templomban. Döbrentey Ildikó és Levente Péter műsorát követően Horgas Eszter fuvola-, Szamosi Szabolcs orgonaművész és a dél-balatoni Sotto Voce kamarakórus ad ünnepi hangversenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.