Megvannak a Fidesz bírójelöltjei

Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla egyetemi tanár és Szalay Péter jogász neve szerepel a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjeinek névsorában – erősítették meg a Magyar Nemzet internetes kiadásának információját az MTI-nek a Fideszben.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunknak nyilatkozó kormánypárti politikusok egyetlen hely sorsát nevezték bizonytalannak: erre a Fideszben Péterfalvi Attila volt ombudsman neve is felvetődött, ám így nem adhatna jelöltet a KDNP. A kisebbik kormánypárt Dienes-Oehm Egont, a Külügyminisztérium korábbi főcsoportfőnökét jelölné a testületbe.
A nem hivatalos névsor nyilvánosságra kerülése feltehetőleg közelebb hozza a bejelentés jövő hétre tervezett időpontját. A parlament hétfői döntése értelmében szeptember elsejétől 11 helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak (AB). A Ház az AB új tagjait július 31-ig megválasztja, e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt is választ. A Népszabadság tegnap azt írta, hogy Paczolay Péter maradhat az Alkotmánybíróság elnöke. Az AB tagjaira és elnökére parlamenti eseti bizottság tesz jelölést. Jelöltté az válik, aki a tizenöt tagú testületben – amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, a többi ellenzéki – legalább nyolc igen szavazatot kap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.