Menekülés az euróból

Hírösszefoglaló
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londonba menekíti egyre több dúsgazdag dél-európai a pénzét, ott keres befektetési lehetőséget a brit főváros ingatlanforgalmazói szerint. Szaporodnak a London elitnegyedeiben eladó ingatlanokat kereső déliek, akik az euró helyett a fontban látják a biztonságot – írja az MTI. A Savills ingatlan-tanácsadó cég adatai azt mutatják, hogy miközben a nyugat-európaiak aránya 11-ről alig 14 százalékra emelkedett, addig a görög, olasz és spanyol befektetők részaránya 25-ról 36 százalékra nőtt. A 15 millió fontnál (4,6 milliárd forint) drágább ingatlanok körében még nagyobb a dél-európaiak aránya, minden második eladó épületet, telket ők vásároltak meg.
A londoni pénzügyi élet szívében, a Cityben is érezhető a napfényövezetből érkezett ügyfelek arányának emelkedése. Elsősorban a dúsgazdagok körében népszerű privátbanki szolgáltatások iránt növekedett meg erőteljesen az igény. Mindebből azt a következtetést vonták le londoni bankárok, hogy a válság 2008–2009. évi hullámát minden bizonnyal még a déli államok bankjaiban vészelte át a vastag pénztárcájúak vagyona, mostanra azonban elfogyott a gazdagok türelme. Az államadósság okozta krízis elől most külföldre menekítik vagyonukat. Ezt igazolja a görög nemzeti bank kedden ismertetett adatsora is, amely szerint a lakosság betétállománya 2010 januárja óta 31 milliárd euróval csökkent a dél-európai országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.