Mentőöv és újjászervezés

Nem az önkormányzatok, hanem a szocialista kormányok tehetnek a helyhatóságok eladósodásáról – mondta Orbán Viktor kormányfő a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén. A szervezet három törvénymódosítási kezdeményezést is elfogadott, amelyeket benyújt az Országgyűlésnek.

Bodacz Balázs
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három törvénymódosítási kezdeményezést fogadott el a hét végén a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése. Az egyik az adósságkezelési eljárásról szóló törvény módosítása, ami a pillanatnyi anomáliákat kezelné (az átfogó újrarendezés az önkormányzati törvény elfogadása után kerülhet a Ház elé). A másik az utak melletti táblákkal kapcsolatos engedélyezési eljárást módosítaná, a harmadik pedig a közösségi közlekedés teljesítményarányos finanszírozásáról szól. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere – egyszersmind az önkormányzati szövetség elnöke – a tanácskozás után elmondta: a megyei jogú városok törvényhatósági jogot szeretnének kapni, vagyis azt akarják, hogy az állam felhatalmazásával végzett államigazgatási feladatok maradjanak a nagyvárosoknál, a kialakítandó járásokban pedig hozzák létre azokat a hivatalokat, amelyek a kisebb településektől veszik át az állami feladatokat.
Az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek – ezt már Orbán Viktor mondta, aki szintén megjelent a Székesfehérváron tartott tanácskozáson. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy az eladósodást vizsgáló parlamenti bizottság jelentése a megyék és a települések eladósodásáért viselt felelősséget is meg fogja állapítani. Kiemelte, az önkormányzatok pénzügyi megmentésével egy időben az egész rendszer működését is ki kell igazítani. Ennek lényege az volna, hogy az önkormányzatok csak olyan feladatot vállaljanak, amit el tudnak végezni, az államnak viszont semmi olyasmit nem szabad magára vállalnia, amit helyileg jobban meg tudnak oldani.
– A Fidesz támadást indított az önkormányzatok ellen – így reagált a fentiekre Mesterházy Attila MSZP-elnök. Szerinte a kormány a tanácsrendszer feladatfinanszírozását hozná vissza az eddigi normatív támogatások helyett. Tállai András ellenben úgy látja, nem a Fidesz, hanem az MSZP indított támadást az önkormányzatok ellen. A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára felidézte: a szocialista kormányok évente csökkentették a helyhatóságok támogatását, miközben növelték feladataikat és a bürokráciát. Hozzátette, a szocialista kormányzat idején ezermilliárd forint került ki az önkormányzatoktól, azok többségét csőd fenyegeti, és a teljes eladósodottság jellemző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.