Mindössze öt százalék

Hírösszefoglaló
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen kevesen vélik úgy, hogy idős korukban megfelelő anyagi körülményeket garantál majd számukra az állami nyugdíj – derül ki a Generali Biztosító felméréséből. A társaság tegnap közölte nyugdíjügyi kutatásának eredményét. Eszerint a megkérdezettek 62 százaléka – közel kétharmada – attól tart, hogy nyugdíjából nem futja a kívánt színvonalú életvitelre, és csupán öt százalék gondolja azt: az állami nyugdíjrendszer szolgáltatásai nyomán nem lesznek megélhetési problémái.
A válaszadók 53 százaléka gondolkodott el azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas korában. E csoport harminc százaléka – vagyis a megkérdezettek körülbelül 15 százaléka – tesz félre pénzt úgy, hogy megtakarítása nem fial hozamot. Eközben 28 százalék életbiztosítást kötött és ugyancsak 28 százalék önkéntes nyugdíjpénztári tag lett.
A vizsgálat megállapította, hogy a jelenleg is nyugdíjra takarékoskodók hatvan százaléka havi 5-10 ezer forintot tud félretenni, egynegyedük 10-20 ezer forintot takarít meg, és csak a maradék 16 százalék különíthet el havi húszezer forintnál többet idős korára. A cég szerint ahhoz, hogy a későbbi nyugdíj havi ötvenezer forinttal kiegészüljön, a nyugdíjba vonuláskor tízmillió forint megtakarítással kell rendelkezni.
A Generali számításai szerint aki húsz éven át havi tízezer forintot tesz félre, az a summa negyedét gyűjtheti össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.