Módosul a hírközlési törvény

Bodacz Péter
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak akkor módosíthatják a kábelszolgáltatók egyoldalúan kínálatukat, ha az általános szerződési feltételekben előre közölték, mikor veszik le kínálatukból az egyes csatornákat, illetve ha a nézettségi adatok azt indokolják – egyebek mellett ezt tartalmazza az elektronikus hírközlési törvény módosítási javaslata. A törvény a mobiltelefonokra vonatkozó szabályokat kiegészíti azzal, hogy a határozott időtartamú szerződés legfeljebb két évre szólhat, és a szolgáltatónak a lejárta előtt fel kell ajánlania az egy évvel meghosszabbítás vagy a határozatlan időtartamú előfizetés lehetőségét. Mindkét esetben azok feltételeit is közölni kell. Az előfizetői szerződések nemcsak írásban, hanem ráutaló magatartással is megköthetők. Ez utóbbi a szolgáltatás igénybevételét jelenti.
A távirati iroda által idézett tervezet módosítja a közigazgatási eljárási törvényt (Ket.) is. A Ket. rendelkezéseit kell alkalmazni az elektronikus hírközlési, az audiovizuális médiaszolgáltatások és a sajtótermékek piaci felügyeletével kapcsolatos szabályozási és ellenőrzési eljárásokra is.
A tavaly hozott médiaszolgáltatási törvény módosítása pedig – egyebek mellett – előírja, hogy a közszolgálati műsorok, a közösségi médiaszolgáltatók, a mozifilmek és zeneművek támogatása csak nyilvános pályázat után lehetséges. A módosítás indoka az Európai Unió vonatkozó előírásainak átvétele mellett a jogalkalmazói és iparági tapasztalatok törvénybe foglalása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.