Most is meglenne a kétharmad

Munkatársunktól
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűkült az olló. Tovább szűkült az olló a kormánypártok és az ellenzék támogatottsága között az elmúlt egy hónapban, de továbbra is jelentős a Fidesz–KDNP előnye a Tárki kutatása szerint. A pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága az áprilisi 53-ról 48 százalékra csökkent, miközben az MSZP-é 22-ről 25 százalékra nőtt. A másik két parlamenti párt támogatottsága kismértékben változott: a Jobbik tábora 13 százalékról 16-ra emelkedett, míg az LMP-é 10-ről 8-ra csökkent az utóbbi egy hónapban. (MTI)


A magyarok 36 százaléka szerint Orbán Viktor volt az ország szempontjából legjobb miniszterelnök az utóbbi húsz évben – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amelyet a kormány egyéves működéséről készített a Heti Válasznak. A baloldal korábbi miniszterelnökei közösen sem érik el Orbán népszerűségét; Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc négy, illetve három százalékkal ráadásul a lista sereghajtói.
A válaszadók szerint a kormány legfontosabb eredménye – a soros EU-elnökség sikereként is értelmezhetően – a nemzeti érdek érvényesítése, de a rendvédelem és az igazságszolgáltatás területein is többen látnak javulást, mint romlást. – Figyelmeztető jel azonban, hogy a kabinet legemlékezetesebb ígérete, a munkahelyteremtés kapcsán a megkérdezettek 44 százaléka inkább romlást lát, és az oktatás- és az egészségügyben is kisebbségben vannak a kedvező változást érzékelők – szerepel a kutatásban.
A megkérdezettek abszolút többsége utólag is egyetért a válságadókkal, az elszámoltatás lépéseivel vagy a nemzeti összetartozás emléknap bevezetésével. A legvitatottabb kérdés azonban továbbra is az adórendszer átalakítása, amelyet 31 százalék ítél kedvező, 36 százaléka pedig kedvezőtlen döntésnek.
A felmérés szerint a Fidesz– KDNP egy most vasárnapi parlamenti választáson ismét kétharmados felhatalmazást kaphatna. Az aktív szavazók körében a Fidesz ötvenhat százalékon áll, az MSZP – vélhetően belharcai miatt – 18 százalékon. Ugyanitt a Jobbik 14 százaléknyi támogatót tud maga mögött, az LMP 11 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.