Munkatársi felhívás rezidensekhez

Olvasónktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta figyelem a kezdő orvosok elégedetlenségét. Érdeklődéssel figyelem a harcot, amelyet elindítottatok a jobb fizetésért, jobb életért. Lassan az az érzésem, hogy már nem is hivatástudatból végeztétek el az egyetemet, hanem egy nagyobb fizetés reményében. Ha nem kapjátok meg, akkor mentek – hangoztatjátok. A követelt bér összege váltott ki bennem indulatot, amely miatt írok nektek. Kezdőbérként nettó 200 ezer forintot követeltek, szakorvosnak nettó 300 ezer forintot. Nem túlzás ez? Még ha bruttóban értenétek, az is meglepne.
Negyvenöt éve dolgozó orvos vagyok, de ennyit soha nem kerestem. Erről mi a véleményetek? Harminc éve nem hálapénzes szakmában dolgozom, soha nem akartam külföldre menni, mert engem még olyan tanárok tanítottak a gimnáziumban, akik hazaszeretetre is neveltek. Már gimnáziumi éveim alatt állatkísérleteket végeztünk orvos-biológus tanárunkkal. Minden jelentkező be is jutott az egyetemre.
Egyszerű, szegény családból származom, mindent elfogadtam és nem lázongtam még akkor sem, amikor 1997-ben nyugdíjazásomat kértem, az akkori nyugdíjam 31 ezer forint volt – főorvosi rang mellett. Tudomásul vettem, hogy dolgoznom kell tovább, mert ennyi nyugdíjból nem lehet megélni. (37 évet számoltak el.) Összes munkaköröm: 14 év körzetben, két év gyárakban üzemorvosként, szakrendelőben 28 év, kezdéskor pedig fél év kórházi gyakorlat. A Bokros-csomag óta vagyok vállalkozó, de soha nem tudtam kiírni ennyi fizetést magamnak, mint amennyit most követeltek. Mégsem vagyok elégedetlen. Megtanultam beosztani a keveset, felneveltem két gyermeket, akik le is diplomáztak, pedig keveset kereső férjem volt.
Gondoltatok-e arra, hogy a most 25-30 éve dolgozó orvosok mit mondanának, ha ti nettó 200 ezer forinttal kezdenétek? Soknak nincs ennyi. 300 ezer forint nettó pedig már osztályvezető főorvosnak is kevésnek jut.
Hogyan oldanátok meg az öszszes orvos keresetének emelését? Nyugdíj körül mennyit kellene keresnünk? Arra sem gondoltok, hogy az általunk befizetett sok-sok adóból tudtatok ti még ingyen tanulni. Ki fog engem gyógyítani két-három év múlva, ha ti elmentek? Tizennégy év körzetből egyetlen napot sem számoltak el a nyugdíjhoz, pedig rengeteget ügyeltem vidéken.
Ha mégis mentek, úgy lenne becsületes, ha befizetnétek a teljes taníttatási díjatokat. Ha nem tudnátok, akkor az az ország, aki elcsábít benneteket. Ez – persze – még nem oldaná meg a mi gyógyításunkat, de esetleg ebből lehetne valamenynyi bért emelni az itt maradóknak. Miért nem tudtok pár évet várni, hogy beinduljon a gazdasági növekedés? Én hetvenévesen még mindig bízom egy jobb, szebb jövőben. Elnézést a tegezésért, de nekem már húszéves unokám van, aki szintén egyetemre jár, és így közvetlenebb a megszólítás és a levél hozzátok.

Tar Györgyné Dr. Fodor Etelka
Vecsés

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.