Nagy siker volt a rockopera bemutatása

A Magyarock Dalszínház nagy sikerrel játszotta Komáromban a hét végén Másik Lehel és Vizeli Csaba Fehérlaposok című rockoperáját, amely a Csehszlovákiából Magyarországra hurcolt felvidéki kitelepítettek viszontagságos sorsát eleveníti fel. A produkció ősbemutatóját a Felvidéki kitelepítettek és deportáltak X. országos találkozóján tartották a komáromi Kecskés László Társaság szervezésében.

Tarics Péter
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen nem véletlen, hogy Trianon emléknapjához, az összetartozás napjához kötődött a produkció bemutatása, hiszen beszélnünk kell a témáról, mert a magyar történelem szerves része. Az időjárás nem kedvezett, hiszen – bár a hét végén három előadás volt – a szabadtéri produkció egyikét félbe kellett szakítani. A hangulat mégis kitűnő volt, a június 4-i díszbemutatón nagyon sokan jelen voltak a kitelepített családok képviselői közül is. Az előadást Bakó Gábor és Vizeli Csaba rendezte, a főbb szerepeket pedig Varga Miklós, Pankotay Péter, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Bodnár Vivien, Gerdesits Ferenc alakította. A díszlet Siklósi József Ybl Miklós-díjas építész munkáját dicséri.
– A darab megírásával legfőbb célunk az volt, hogy a kitelepítettek családjának harmadik nemzedéke is megismerhesse azt az igen kemény időszakot, amelyet szüleik, nagyszüleik átéltek a deportálások és kitelepítések következtében – nyilatkozta lapunknak a darab szerzője és rendezője. Hozzátette: Ehhez természetesen olyan műfajt kellett találnunk, amelyet a mai fiatalok könnyebben befogadnak és megemésztenek. Mint mondta, ez a műfaj a zenés színpad, konkrétabban a rockopera. A szerző-rendező pozitívan értékelte a produkció bemutatását. Azt mondta: szándékunk megvalósítása sikeres volt, hiszen a könnyes szemekből és a gratulációkból egyértelművé vált, hogy a közönség elfogadta, megértette azt a mondanivalót, amit az előadáson keresztül üzenni szerettünk volna. – Számunkra ez a legnagyobb elismerés – fogalmazott lapunknak Vizeli Csaba.
Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Szőcs Géza kulturális államtitkár is, aki többek között azt mondta: Furcsának tűnhet ilyen szomorú eseményt Komáromban rockoperával ünnepelni, de a zene és a dal segíthet feldolgozni a történelmi tragédiát.
Az ünnepi előadást megelőző megemlékezésen jelen volt Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője is, aki komáromi nagyszülei révén pontosan tudja, mit is jelent a kitelepítés.
Szijjártó beszédében kifejtette: mindenhol, ahová magyarokat vittek, vagy áthelyezték fejük fölött a határokat, ott magyar jelenlét, egy kis darab magyar haza van. Hozzátette: immáron ott is marad örökre. Ha közjogilag részekre vagyunk is szabdalva – mondta Szijjártó –, mégis egy erős, egységes, emelkedő nemzetként emlékezünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.