Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

HA'ARETZ
A Magyarországon 1920-ban elfogadott numerus clausus törvényre emlékezteti az izraeli napilapot az az izraeli törvényjavaslat, amely megtiltaná, hogy arabok köztisztviselői állásokat töltsenek be. A törvényjavaslat beterjesztői szerint az állásokra pályázók elbírálásánál előnyben kellene részesíteni azokat, akik szolgáltak a hadseregben, életüket kockáztatták az országért, szemben azokkal, akik elkerülték a sorozást és 18 éves korukban megkezdhették egyetemi tanulmányaikat. Éppen az állam volt az, amely lehetővé tette, hogy a hadkötelezettség ne vonatkozzon az arabokra, most viszont azért bünteti őket, mert nem szolgáltak.

ra3eta.ru
Grúzia egyenlőségjelet tett a szovjet és fasiszta szimbólumok közé a „Szabadság Charta” elfogadásával. Az új lusztrációs törvény megtiltja a szovjet időszakban volt titkos ügynököknek, párt- és komszomol-funkcionáriusoknak, hogy magas rangú állami hivatalt viseljenek. A grúz parlament egyhangúlag elfogadta a lusztrációs törvényt, amely kiterjed azokra is, akik 1989. április 9. után titkos kapcsolatot tartottak fenn valamely külföldi ország hírszerzésével – ez nyilvánvaló utalás az orosz biztonsági szolgálatokra. A charta előterjesztője az Erős Grúzia ellenzéki párt volt, amit támogatott a Szaakasvili-párti parlamenti többség is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.