Napi sajtószemle

MN
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

DER STANDARD
Martonyi János göttweigi beszédét dicséri és a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatójának leváltását bírálja Magyarország útja címmel közölt jegyzetében az osztrák liberális lapban Paul Lendvai. Mint a jobboldalt folyamatosan bíráló publicista fogalmaz, „a Magyarországról alkotott kép szempontjából éppen azért olyan jelentősek a Martonyiéhoz hasonló nemzetközi szereplések, mert Magyarország elsősorban a politikai hatalom Orbán Viktor által misszionárius buzgalommal folytatott megszilárdítása, nem pedig a balliberális fészekbe piszkítók által irányított média-összeesküvés miatt szenvedte el 1989 óta legnagyobb nemzetközi presztízsveszteségét éppen az EU-elnökség alatt. Ugyanakkor bírálta a Holokauszt Emlékközpont vezetőjének leváltását, mondván, e lépés alátámasztja a kormányt bíráló íróknak, művészeknek egy »elszabadult nacionalista propaganda következményeiről«” szóló figyelmeztetéseit.

PNAHOBOCTN
A moszkvai városi hatóságok kötelező hazugságvizsgálatot vezetnek be az állami beszerzésekben részt vevő tisztségviselők számára. Mint Gennagyij Gyegtyov, a fővárosi parlament versenypolitikai osztályának vezetője bejelentette, önkéntes alapon eddig is át lehetett esni ilyen vizsgálaton, és a tendereket elbíráló bizottságok mintegy 70 százaléka vállalkozott is már erre, mostantól azonban ez kötelező lesz, és nemcsak azoknak, akik már ezen a területen dolgoznak, hanem munkába állás előtt azoknak is, akiket most vesznek fel ilyen helyre. A Transparency International (TI) 2009. novemberi jelentése szerint Oroszország a 176 vizsgált ország között az előző évhez képest a 146. helyről a 154. helyre csúszott vissza, ezzel Pápua Új-Guinea és Tádzsikisztán között foglal helyet.
A vesztegetésre fordított összegek tavaly háromszázmilliárd dollárt tettek ki, de borúlátó becslések szerint elérik a több mint kétezermilliárd dollárra rúgó GDP felét.

AZ IGAZI KÁRPÁTI IGAZ SZÓ
Buszokkal ide-oda fuvarozott éljenző tömeg várta a múlt héten Kárpátaljára látogató Viktor Janukovics ukrán elnököt útjának főbb állomáshelyein, miközben a sebtében rendbe szedett haladási útvonala mentén feltűnően új traktorok készültek arra, hogy felszántsák a már bevetett földeket – írta keddi számában az Ungváron megjelenő magyar nyelvű lap. Az újság riportere, aki múlt csütörtöki, félnapos kárpátaljai útján elkísérte az ukrán államfőt, megállapította: a média jelenlétét eleve úgy szervezték, hogy a lehető legrövidebb ideig legyen szem- és fültanúja az elnöki vizitnek, s ne kerülhessen testközelbe az ország első számú vezetőjével. Mint fogalmazott, a sajtótájékoztatóra bebocsátottakkal eleve közölték, hogy nincs kérdezgetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.