Napi sajtószemle

MN
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG
magyar gazdaság ismét a növekedés jeleit mutatja, de a fellendülés lassabb, mint a térség más országaiban, és az intézkedések fenntarthatósága megkérdőjelezhető – írja elemzésében a svájci konzervatív lap. A szerző, Charles E. Ritterband tájékoztat, 2010-ben ismét 1,2 százalékkal nőtt a GDP, de a növekedés még mindig kisebb, mint a régió országainak átlaga. A lap szerint a növekedés elsősorban az exportra épülő iparon nyugszik. Az állam támogatásokkal próbálja vonzóbbá tenni a külföldi befektetőknek a magyarországi telephelyeket, és az infrastrukturális fejlesztések révén az építőipart is fel akarja lendíteni. Az Orbán-kormány intézkedéseinek – gazdaságélénkítés adócsökkentések révén, a külföldi cégekre és a bankokra kivetett „terhek”, a nyugdíjrendszer megváltoztatása – eredményeként a költségvetési hiány az idén megfelel majd az unió elvárásainak.

SME
Nincs semmi baj Malina Hedvig, az öt éve Nyitrán megvert felvidéki magyar diáklány vérével – írja a szlovák liberális napilap. Hedvig azt követően vetette alá magát vérvizsgálatnak, hogy Peter Labas, a pozsonyi orvosi kar dékánja a lány ügyéről készült legújabb orvosszakértői jelentésében azt állította, véraláfutásai az incidens idején véralvadási problémák miatt keletkeztek. Roman Kvasnica, a lány ügyvédje szerint Labas feltételezése már az elejétől fogva kétséges volt, hiszen Malina Hedvig azóta már kétszer szült minden probléma nélkül.

BBC
A kínai legfelsőbb bíróság utasította az ország bíróságait: két évre függesszék fel a halálbüntetéseket azokban az esetekben, amikor nincs szükség azonnali kivégzésre – jelentette a közszolgálati brit hírportál. Nem tudni, Peking hány halálbüntetést hagy jóvá évente, de szakértők szerint többet, mint bármelyik másik ország a világon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.