Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ottawa Citizen
Magyarországról és a trianoni szindrómáról írt cikket egy nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kanadai professzor a kanadai napilapban. A szerző szerint Orbán Viktor kijátssza a nacionalista kártyát a kettős állampolgársággal és a nemzeti összetartozás napjával. Andrew Cohen szerint a magyarok nem tudják elfogadni a Trianonnal járó veszteséget, a szuvenírboltokban lehet Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókat, kitűzőket kapni, a szomszédos országokba járó szurkolók pedig viszik magukkal a provokatív lobogókat, jelzéseket. Cohen szerint Orbán Viktor, Európa új erős embere nem törekszik a trianoni szerződés előtti állapotok helyreállítására, de játszik az etnikai alapon járó jogokkal, talán azért, hogy elvonja a figyelmet a korrupt, eladósodott, Európa egyik leggyengébb gazdaságával bíró ország valóságától.

The Irish Times
Több írországi sajtóorgánum mellett a liberális napilap is beszámol Orbán Viktor szerdai dublini látogatásáról. Az újság kiemeli, hogy Enda Kenny ír kormányfő teljes mértékben egyetért magyar kollégájával azzal kapcsolatban, hogy az alacsony adók növelik a versenyképességet, és nincs szükség az adórendszerek európai szintű harmonizálására. Enda Kenny továbbá gratulált Orbán Viktornak Magyarország „első osztályú” európai elnökségéhez. A magyar kormányfővel találkozott Brendan Halligan politikus-közgazdász is, aki elmondta, Magyarország inspirálta az ír nacionalizmust.

euObserver
Európai rasszizmusellenes csoportok tiltakoznak, amiért Finnországban egy új rendelkezés szerint június 1-jétől világoskék színű személyi igazolványokat adnak a finn állampolgárok számára, barna igazolványokat a külföldieknek. A lépésre azért volt szükség, hogy a határrendőrség könnyebben meg tudja különböztetni a finneket a külföldiektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.