Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CNN
Az amerikai hírtelevízió honlapja beszámol a távozó Robert Gates amerikai védelmi miniszter példátlan és a NATO-ra nézve rendkívül borúlátó búcsúbeszédéről, amelyet az Észak-atlanti Tanács előtt mondott tegnap Brüsszelben. A NATO szerinte mára kétszintes szövetség lett, amely rosszul van felszerelve a kihívások kezelésére. Gates kétfajta tagállam között tett különbséget: vannak azok, amelyek képesek és akarják viselni a vállalások terheit, illetve azok, amelyek élvezni akarják a tagságból adódó előnyöket, de nem akarnak osztozni a kockázatokban és költségekben. Gates szerint sürgős cselekvésre van szükség a kollektív katonai irrelevancia valós veszélyének elkerülésére. Afganisztán kapcsán óvott a sietős kivonulástól, szerinte annak érdekében, hogy a hátországainkat fenyegető terroristacsoportokra stratégiai és ideológiai vereséget mérjenek, az „együtt megyünk be, együtt jövünk ki” elvet kell követni. Kemény szavakkal illette a szövetségnek a Moamer Kadhafi rendszere ellen folytatott hadműveletét is: bár azt mindenki megszavazta, csak felük vesz részt benne és alig harmaduk mér csapásokat Líbiában. Figyelmeztetett, hogy a jövőben az amerikai kongresszus részéről egyre kevesebb hajlandóság lesz arra nézve, hogy a szövetség terheit leginkább az Egyesült Államok viselje, olyan tagok védelmében, amelyek saját érdekükben sem hajlandók eleget tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.