Nem jó arányban költ az állam

Szabó Anna
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval többet költünk szociális kiadásra, ám az egészségügyre és az oktatásra arányaiban kevesebbet fordít az állam a velünk hasonló gazdasági fejlettségű országokhoz képest. A következő négy-öt évben jelentősen le kell faragni abból az összegből, amit az állam adók és járulékok formájában a lakosságtól beszed, illetve újra eloszt – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) tegnapi konferenciáján. Az újraelosztás mértékének csökkentésére azért van szükség, mert a jelenlegi szint, amely a bruttó hazai termék (GDP) 46-48 százaléka, olyan fejlett európai államokra jellemző, mint Hollandia, Belgium vagy Németország, ahol bár szintén nagyok az adóbevételek, de az állami szolgáltatások színvonala sokkal magasabb. A régiós államokkal összehasonlítva nálunk ugyan több bevétele van az államnak a GDP-hez képest, ám e forrásokat nem elég hatékony szerkezetben költi el. A sajátos bevételi és kiadási arány abból fakad, hogy a többi térségi államhoz képest nálunk sokkal több a munkapiacról kiesett és szociális támogatást igénylő, s a költségvetési keretekhez képest – a régióhoz képest – többet költünk családtámogatásra és az államadósság után fizetendő kamatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.